Preminula britanska kraljica Elizabeta II. u 96. godini života

Preminula britanska kraljica Elizabeta II. u 96. godini života

Najdugovječnija britanska kraljica, Elizabeta II., preminula je u 96 godini. Ranije u četvrtak Buckinghamska palača priopćila je da su liječnici zabrinuti za zdravlje 96-godišnje britanske kraljice i da je pod liječničkim nadzorom.

Članovi kraljevske uže obitelji odmah po objavi liječnika pohitali su u njezin škotski dom, dvorac Balmoral, gdje je kraljica provodila ljeto, prenosi Hina.

Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu.

Ranije ove godine kraljica Elizabeta proslavila je 70. godina na prijestolju.

Alarmantne vijesti

Da nešto nije u redu moglo se naslutiti već u srijedu kada su otkazane neke predviđene obaveze Elizabete. Primila je odlazećeg premijera Borisa Johnsona i novu premijerku, a očito je to bilo krajnje naporno za bolesnu kraljicu. Ali još u srijedu nije izgledalo tako dramatično kao dan kasnije, kada je jedna loša vijest mijenjala drugu. Palača se trudila da vijesti ne zvuče alarmantno, ali to se nije moglo izbjeći. Uskoro su vijesti da se zdravstveno stanje Elizabete pogoršalo postale medijske teme dana i svi svjetski mediji su javljali što se događa. Velike svjetske medijske kuće hitno su poslale svoje jake snage u London.

Devedeset i šestogodišnja kraljica cijelo je ljeto provela u Škotskoj, jer je ocijenjeno da je tamo za nju ugodnije. Dugo se već pazi da se kraljica što je više moguće izolira zbog korone, ali se ipak u više navrata pojavljivala u javnosti. A onda su njeni liječnici oprezno poručivali da se treba više odmarati i da ima ozbiljnije probleme sa zdravljem nego što je to bilo prošlih godina.

BBC-jevci u crnom
A kada su došle vijesti da u Škotsku putuje i William, a da je pozvan i Harry sa suprugom, bilo je jasno da se nešto ozbiljno događa. “Tijelo je izdaje”, rekao je jedan od liječnika, a onda su i voditelji BBC-ja obukli crnu odjeću. Naravno, protokol za smrt kraljice je davno do detalja razrađen, sve je već dugo spremno.

U Londonu su se počeli okupljati građani odmah nakon prvih vijesti da je kraljica loše. Otkazana je i ceremonija smjene straže. “Cijela je zemlja duboko zabrinuta”, kazala je premijerka Liz Truss. Zabrinutost su iskazali i mnogi svjetski državnici koji izuzetno cijene Elizabetu.

Kraljica Elizabeta ove je godine proslavila platinasti jubilej

Nakon 70 godina vladavine, Elizabeta II. bila je najdugovječnija vladarica u povijesti Velike Britanije, a ujedno i naomiljenija.

“Neću nagradu za najstariju ženu godine, svatko je star onoliko koliko se osjeća”, rekla je prošle godine Elizabeta II. i odbila primiti nagradu časopisa koji je birao najvažniju staru osobu na svijetu.

Elizabete je zasjela na tron kada je imala 21 godinu, nakon smrti oca, kralja Georga VI. mnogi smatraju da je spasila Krunu u godinama iskušenja, a bilo je toga više nego što stane u holivudski film s itekako nadarenim scenaristom. Sedamdeset godina vladavine prošlo je u glamuru, intrigama, pompi, donošenju ozbiljnih odluka, suradnji s brojnim premijerima, ali sve to nije umanjilo sjaj Elizabete II. koja je nevjerojatnom vještinom uvijek osvajala srca svojih podanika. Bila je i ostala sidro za britanski narod, od onog dana 6. veljače 1952. kada je Elizabeth Alexandra Mary Windsor stupila na prijestolje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar