U Americi trgovali ljudskim organima

U Americi trgovali ljudskim organima

Protiv znanstvenog centra u Arizoni (SAD) podignute su tužbe jer su tamo navodno zlorabili tijela preminulih osoba. Centar tuže obitelji osam preminulih koje su došle do šokantnih otkrića. Agenti su rekli kako su u laboratoriju pronašli ljudska tijela koja su bila raskomadana motornim pilama.

FBI agenti su ušli u centar u Phoenixu, kojem se inače doniraju ljudska tijela i organi u znanstvene svrhe, te u njemu našli kante pune ljudskih glava, udove, veliku količinu smrznutih muških genitalija te dijelove ljudskog tijela koji su bili zašiveni zajedno, javljaju američki mediji.

Agenti su pratili papirnati trag koji je vodio do centra, a koji je upućivao na to da vlasnik centra Stephen Gore profitira od raskomatanja ljudskih i prodavanja ostataka bez dozvole donora.

FBI je u laboratorij upao još 2014. godine, no detaljnja svjedočenja agenata su zbog tužbi tek sada postala javna. Agenti su rekli kako su u laboratoriju pronašli ljudska tijela koja su bila raskomadana motornim pilama.

Jedan je agent kazao da je našao “zamrzivač pun muških genitalija” i “kantu s glavama, rukama i nogama”. U tužbi su opisali i kako su pronašli odrubljenu žensku glavu koja je, “poput Frankensteina”, bila zašivena na veliki muški torzo i obješena na zid.

Početna cijena za glavu navodno je bila 500 dolara, za ruke 750 dolara, a cijelo tijelo moglo je postići cijenu i do 5000 dolara, javlja ABC 15, citirajući federalni nalog.

“Ovo priča je horor. Nevjerojatno, priča je nevjerojatna”, rekao je za KMOV4 Troy Harp, jedan od podnositelja tužbi protiv centra.

Harp je centru donirao tijela majke i bake 2012. i 2013. godine, a rečeno mu je da će tijela biti korištena u znanstvene svrhe.

“Rak, leukemija i druge bolesti. Tako mi je bilo rečeno”, kazao je Harp.

Prema tužbi, ilegalni aktivnosti u centru počele su još 2007. godine.

Stephen Gore je 2018. priznao krivnju za obavljanje ilegalnih radnjih. Također je priznao da tijela preminulih nisu korištena onako kako su njihove obitelji to mislile i dozvolile. Osuđen je na godinu dana zatvora, četiri godine uvjetne kazne, a morao je platiti i 121.000 dolara.

“Trebao sam na brošuri za javnost biti otvoreniji oko procesa donacija”, kazao je Gore.

 

(Izvor: Agencije)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar