U Austriji se najviše govori hrvatskim, bosanskim i srpskim jezikom

U Austriji se najviše govori hrvatskim, bosanskim i srpskim jezikom

Prema pisanju austrijskih medija, gotovo četvrt milijuna studenata, odnosno 21 posto od ukupnog broja, primarno govore nekim drugim jezikom, a ne njemačkim, prenosi prvi.tv.
Skoro 250.000 učenika ili oko 21 posto od ukupnog broja pored njemačkog govori neki drugi jezik, piše The Local pozivajući se na statistiku iz 2013. i 2014. godine.
Podatak potvrđuje rast broja učenika za 7.700 ili oko 1 posto u odnosu na prethodno mjerenje. Većina učenika i građana kojima je njemački sekundarni jezik žive uglavnom u Beču, a skoro 50 posto njih tvrdi da veći dio vremena govore svoj maternji jezik, a ne njemački.
Većina onih kojima njemački nije maternji nalaze se u Beču, gdje gotovo polovina studenata ističe da primarno govore nekim drugim jezikom. Iza Beča slijedi Vorarlberg, sa 22 posto, te Salzburg sa 18 posto takvih studenata.
U Beču, čak dvije trećine srednjoškolaca govori primarno nekim drugim jezikom, a ne njemačkim, te raste zabrinutost kako će ova pojava u budućnosti utjecati na komunikaciju u austrijskim školama.
Kako se navodi, studenti i učenici kojima njemački nije maternji, najčešće govore bosanskim, srpskim i hrvatskim jezikom.
Iza njih, slijede učenici koji govore turski, albanski itd. Uprkos tome, austrijski mediji pišu, prenosi Avaz, postoji uzlazni trend u broju njemačkih državljana koji su emigrirali u Austriju, dok je broj emigranata Turaka, Srba, Bošnjaka i Hrvata u opadanju.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar