U Banja Luci otvorena zaklada kapetana Dragana, osuđenog za ratne zločine u Kninu i Glini – Reagirali iz SDA – Hrvatske stranke šute

U Banja Luci otvorena zaklada kapetana Dragana, osuđenog za ratne zločine u Kninu i Glini – Reagirali iz SDA – Hrvatske stranke šute

U Banja Luci u petak, 19. studenoga, otvoren je ured “Fondacije Kapetana Dragana”. Svečanosti je nazočio i sam Dragan Vasiljković koji je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina (tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije) u Kninu i Glini tijekom rata u Hrvatskoj.

Iz lepoglavskog zatvora pušten u ožujku prošle godine, a potom protjeran iz Hrvatske

“Mi smo sinoć stigli u Banju Luku s ciljem otvaranja ogranka Fondacija Kapetan Dragan. Primarni cilj naše Fondacije je pomoć zaboravljenim, utamničenim srpskim herojima koji su po kazamatima širom svijeta samo zato što su branili srpske interese, noseći srpsku uniformu i boreći se pod srpskom zastavom. Mislimo da je to zločin nad tim ljudima i tu smo da se borimo za njih. Kancelarija je otvorena, ja se nadam da će Banjalučani podržati naš rad i smatram da Srbi koji ne poštuju svoje heroje u zarobljeništvu sigurno ne zaslužuju poštovanje. Vjerujem da će svi Srbi stati iza ovog projekta i pomoći da ti naši heroji ugledaju slobodu”, rekao je Vasiljković.

Otvaranje ogranka “Fondacija Kapetan Dragan” najavljeno je i za Doboj, Bijeljinu i Istočno Sarajevo, a ATV piše da je presuđeni ratni zločinac posljednji put bio u Banja Luci prije 26 godina.

Na ovo nisu reagirale političke stranke s hrvatskim predznakom nego – SDA

“Otvaranje ureda Fondacije kapetan Dragan u Banja Luci, uz prisustvo osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, predstavlja prvorazredni skandal”, reagirali su iz SDA.

Kako navode iz te stranke, ovakav događaj, bez osude javnog mnijenja, a uz predstavljanje ratnog zločinca kao heroja, moguć je samo u “bolesnoj atmosferi glorificiranja ratnih zločinaca koju je kreirao vladajući establišment u entitetu Republika Srpska, predvođen Miloradom Dodikom”.

“Dragan Vasiljković je pravomoćno osuđen za ratne zločine nad civilima i zarobljenicima u Kninu i Glini, a postoje jasna svjedočenja u Haškom tribunalu da je sudjelovao i u zločinima nad civilima u Zvorniku. On zaslužuje samo osudu, a nikako promociju, niti društvenu platformu preko koje će širiti svoju zločinačku ideologiju”, istakli su iz SDA.

Ne iznenađuje, kako dalje navode, što iz političkih partija koje čine vlast u ovom entitetu dolaze riječi podrške za ovog ratnog zločinca.

“Indikativno je da se iz hrvatskih političko-medijskih krugova šuti i prešutno odobrava promocija ratnog zločinca Vasiljkovića. Očigledno je da nije naučena lekcija nakon odlaska veleposlanika Hrvatske i predsjednika HDZ BiH na proslavu 9. siječnja kada je odlikovan zločinac Slavko Lisica”, zaključuje se u priopćenju SDA.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing