U BiH novih 19 oboljelih – za sada je ukupno 148

U BiH novih 19 oboljelih – za sada je ukupno 148

U Republici Srpskoj od jutros je registrirano novih 13 oboljelih osoba od korona virusa, što taj broj za sada povećava na 103 u tom entitetu. U Federaciji BiH registirano jutros je registrirano ukupno 6 novooboljelih, 5 iz HNŽ-a i jedan iz Sarajevske županije što je ukupno 45 oboljelih u FBiH.

“Ukupno je testiranih 400 osoba, od toga je do sada 45 pozitivnih. U Mostaru je 16 pacijenta testirano, pozitivno je 5 – 4 iz Konjica i jedna iz Širokog Brijega. U Sarajevu je 19 testiranih i jedan ozitivan, u Tuzi 8 testiranih i svi su bili negativni”, izvjestio je na današjoj konferenciji za medije federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Slučajevi iz Konjica povezani su sa klasterom iz Konjica tijekom nedavne svečanosti u tvornici streljiva i oružja ‘Konjic’, a slučaj iz Sarajeva i Širokog Brijega je “uvezen” nakon dolaska članova obitelji iz Njemačke.

Moguća tri klastera u HNŽ-u, jedan u ŽZH-u

Ovime se povećava mogućnost dva nova klastera na području HNŽ-a, što je ukupno za sada tri otkrivena u HNŽ-u – jedan od prvozaraženog, drugi od sinošnjeg slučaja koji je povezan s Banja Lukom, treći iz Konjica i tvornice ‘Igman’ te prvi slučaj iz ŽZH-a, u Širokom Brijegu gdje su, zbog činjenice da je zaražena starija osoba od strane člana obitelji koji je došao iz Njemačke,, sada u izolaciji i nekoliko medicinskih djelatnika.

Potpuna karantena za sada nije razmatrana

“Karantena od 24 sata još nije razmatran, iako se situacija prati i rade analize”, rekla je Jelka Miličević zapovjednisa Stožera civilne zaštite FBiH.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji su 22 osobe, 8 osoba u Zeničko-dobojskoj županiji, 5 osoba u Unsko-sanskoj županiji, 4 osobe u Bosansko-podrinjskoj županiji, 3 osobe u Sarajevskojžupaniji, jedna osoba u Posavskoj županiji, jedna osoba u Srednjobosanskoj županiji i jedna osobi u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Kako je navedeno, radi se o državljanima BiH, uvezenim slučajevima ili kontaktima potvrđenim slučajeva, ali i pojavi lokalne transmisije. Za sada u BIH je potvrđeno dva smrtna slučaja.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar