U BiH pale cijene goriva, moguće i novo pojeftinjenje

U BiH pale cijene goriva, moguće i novo pojeftinjenje

Sudeći prema posljednjim dostupnim podacima, gorivo u BiH je pojeftinilo. Niže cijene zabilježene su na benzinskim crpkama u oba entiteta, piše Večernji list BiH.

Cijene dizela jučer su na crpkama u Sarajevu iznosile od 3,06 do 3,36 KM po litri

Benzin super 95 stajao je od 2,71 do 2,86 KM po litri. Super 98 stoji od 2,91 do 3,76 KM. Plin se kreće od 1,46 do 1,71 KM.

Cijene dizela u Mostaru jučer su iznosile od 3,11 do 3,36 KM po litri

Benzin super 95 stajao je od 2,71 do 2,96 KM, a super 98 od 2,81 do 3,76 KM po litri. Plin se kreće od 1,56 do 1,81 KM. Trenutačne cijene

U Bihaću se cijena dizela kreće od 2,21 do 3,41 KM, dok benzin super 95 stoji od 2,66 do 2,96 KM, super 98 košta od 3,01 od 3,71 KM

Cijena plina je od 1,41 do 1,66 KM. Cijena dizela u Jablanici je od 3,31 do 3,36 KM, dok je benzin od 2,81 KM. Plin se može naći po cijeni od 1,56 KM do 1,61 KM po litri. Dizel u Livnu stoji od 3,26 KM do 3,41 KM, a cijena benzina je od 2,86 KM po litri. Plin se može nabaviti po 1,46 KM po litri. U Neumu dizel stoji 3,36 KM po litri, benzin super 95 2,96 KM, dok je cijena plina 1,61 KM.

Cijene goriva na benzinskim crpkama su u padu i u Banjoj Luci, pa je tako litra dizela 3,13 KM

Gorivo je u prosjeku pojeftinilo za 7 feninga po litri. Litra benzina stoji 2,70 KM, a plin je 1,56 KM. Iz Grupacije za promet naftnim prerađevinama pri Gospodarskoj komori RS-a nedavno su najavili blagi pad cijena na crpkama. Podsjetimo, prošli tjedan održana je sjednica Povjerenstva obaju domova Parlamentarne skupštine BiH za usklađivanje izmjena teksta Zakona o trošarinama na kojoj je odlučeno da se trošarine privremeno ukinu na šest mjeseci, a onda, u slučaju da se cijene goriva ne stabiliziraju, postojala bi mogućnost produljenja mjere na još tri mjeseca. Nove cijene goriva od utorka vrijede u Hrvatskoj. U ponedjeljak je održana sjednica Vlade RH koja je utvrdila najviše maloprodajne cijene naftnih prerađevina. Benzin je skuplji jednu lipu po litri te stoji 10,58 kuna (2,76 KM) po litri. Litra dizela je 59 lipa jeftinija i stoji 12,29 kuna (3,20 KM).

Svjetsko tržište Zbog straha od moguće recesije, ali i manje potražnje za naftnim prerađevinama, cijene goriva bi u idućem razdoblju mogle ići naniže, kako na svjetskom tržištu tako i u BiH, smatraju upućeni. Ekonomist Milenko Stanić objasnio je za Nezavisne da velikim stupnjem preciznosti i izvjesnosti možemo predvidjeti da će globalna, europska, ali i ekonomija BiH u budućnosti zbog poduzetih mjera u borbi protiv inflacije ući u stanje recesije.

“Sljedeće godine očekuje se opadanje stope gospodarskog rasta i ulazak u recesiju. Poslije visokih inflatornih stopa i mjera koje poduzimaju vlade dolazi do stanja recesije i pada gospodarske aktivnosti. Zbog straha od recesije ukupna potražnja pada uslijed male dinamike i intenziteta gospodarske aktivnosti te je sigurno da će i potražnja za energentima padati. Ako se takvo što dogodi, sigurno je da će cijene nafte i dalje padati na svjetskom tržištu. Naša ekonomija prati globalne trendove s odgođenim djelovanjem od mjesec dana i pratit će pad cijena nafte na svjetskom tržištu, ali ne u potpunosti”, objašnjava.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević ističe kako se, ako se nastavi pad vrijednosti nafte na svjetskom tržištu, u idućem razdoblju može očekivati daljnji pad cijena goriva u BiH.

“Ipak, ne vjerujem da će taj pad biti u nekom velikom postotku i moguće je da će to biti samo privremeno. Što se tiče ostalih energenata, nemam tako optimistične najave. Ovo što se trenutačno događa na svjetskom tržištu nafte je dobro, ali nisam siguran da ćemo i u sezonu grijanja ući s nižim cijenama nafte na svjetskom tržištu, a tako i kod nas”, naglasio je za Nezavisne Bečarević.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar