U BiH 1.320 brzorastuće kompanije ostvarile 13 milijardi KM prihoda

U BiH 1.320 brzorastuće kompanije ostvarile 13 milijardi KM prihoda

Kako bi otkrili ključne faktore u našoj zemlji, Poslovne novine su prije tri godine pokrenule projekt “Brzorastuće kompanije”, a u okviru projekta istraženi su razlozi uspjeha tih kompanija koje su, u saradnji sa LRC BIS-om, rangirane prema različitim parametrima rasta. Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH, prema posljednjim finansijskim izvještajima, u 2018. iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine.

 

Analitika je pokazala da su te kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta, te su tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada i konkurentnost općenito. Osim što su zabilježile rast prihoda i profita, brzorastuće kompanije su lako nadišle lokalnu sredinu i poslovale su na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima.

 

Nadležnim entitetskim agencijama prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 1.216 kompanija.

 

Te kompanije realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto u odnosu na 2017., a one učestvuju sa više nego značajnim procentom u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. U 2018. kompanije koje su identificirane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto.

 

Sarajevski Domus d.o.o. lider

 

Prvih 10 brzorastućih kompanija u BiH dolazi iz devet različitih sredina, a na liderskoj poziciji je sarajevski Demus d.o.o. sa 7.243 posto Složene godišnje stope rasta (CAGR). Ta kompanija obavlja djelatnost “savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, a u istoj branši djeluje i druga najbrže rastuća firma Compass Trade d.o.o. Visoko sa 5.797 posto CAGR.

 

Cerex d.o.o. Prnjavor registriran je u djelatnosti “trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom”, a ostvario je 4.956 posto CAGR.

 

Domaća ekonomija zaslužuje posebnu pažnju

 

I djelatnost “trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo” ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Aqualab Plus d.o.o., dok naredne dvije kompanije dolaze iz Živinica. To su Balu d.o.o. (nespecijalizirana trgovina na veliko sa 2.801 posto CAGR) i Sućo d.o.o. (proizvodnja karoserija za motorna vozila; proizvodnja prikolica i poluprikolica sa 2.481 posto CAGR).

 

Sancta Domenica d.o.o. Posušje ostvarila je 2.350 posto CAGR, a registrirana je u djelatnosti “trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo”. Preventiv d.o.o. iz Mostara (djelatnost agenata i posrednika osiguranja) nalazi se na osmom mjestu sa 2.072 posto CAGR, a listu zatvaraju EH-Solutions d.o.o. Prijedor (proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova) sa 1.744 posto CAGR i Abi BS d.o.o. Kakanj (cestovni prijevoz robe) sa 1.717 posto CAGR.

 

Rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda su njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja, kako u pogledu stvaranja pogodnog poslovnog okruženja, tako i kroz strateške programe podrške njihovom uspostavljanju i održivosti.

 

/Izvor: Federalna.ba / Fena/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar