U BIH zaplijenjeni arheološki artefakti, akcija provedena u 14 europskih zemalja

U BIH zaplijenjeni arheološki artefakti, akcija provedena u 14 europskih zemalja

U sklopu operativne akcije pod nazivom “Pandora VII” koju je vodila španjolska policija, uz podršku Europola i Interpola, a koja je za cilj imala razbijanje međunarodne trgovine umjetninama, uhićeno je 60 osoba i zaplijenjeno više od 11.000 predmeta.

Policija je uhitila 60 osoba i pronašla 11.049 ukradenih artefakata u sklopu velikog međunarodnog razbijanja trgovine umjetninama u 14 europskih zemalja.

Poznatu kao “Pandora VII”, ovu operaciju je vodila Španjolska (Guardia Civil), uz podršku Europola i Interpola.

Ova ponovljena akcija “Pandora” sastojala se od operativne faze koja je trajala između 13. i 24. rujna 2022. godine i u kojoj je izvršeno nekoliko hiljada provjera na različitim aerodromima, lukama i graničnim prijelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kuće.

U toku “Pandore VII” organizirane su dvije sedmice cyber patrole, u maju i oktobru prošle godine, sa preko 8.495 provjera provedenih online i 4.017 zaplijenjene robe.

Kako navode u zvaničnom saopćenju Europola, oko 130 istraga je još uvijek u toku, zbog čega se očekuje još zapljena i uhićenja dok istražitelji širom svijeta tragaju za onima koji kvare i uništavaju kulturnu baštinu.

“Pandora VII” dovela je do pronalaska sljedećih ukradenih artefakata, između ostalog:
  • 77 drevnih knjiga u Italiji koje je talijanska komanda za zaštitu kulturnog naslijeđa (Arma dei Carabinieri) zaplijenila sa internetskog tržišta. Knjige su ukradene iz arhive jednog manastira.
  • Rimska mramorna bista žene koju je pronašla Civilna garda (Guardia Civil) u Sevilji, Španjolska. Vjeruje se da skulptura predstavlja Saloniju Matidiju, nećakinju cara Trajana.
  • 3.073 drevna novčića, zaplijenjena sa platforme za online prodaju od strane poljske policijske službe. Dodatnih 117 dačkih i rimskih kovanica također je pronašla rumunjska policija nakon što je opljačkano arheološko nalazište.
  • Portugalske vlasti su pronašle 48 vjerskih skulptura i drugih vjerskih artefakata. Vjeruje se da su ovi predmeti povezani sa serijom od 15 pljački izvršenih u crkvama širom sjevernog Portugala između 1992. i 2003. Dodatni 41 vjerski i liturgijski predmet (ikone, kalupi oltara, itd.) također je zaplijenila helenska policija nakon pretres kuće u Grčkoj.
  • U pošti u Bosni i Hercegovini zaplijenjeno je 13 arheoloških artefakata (nakit, između ostalog) iz Ruske Federacije.

Na provođenju akcije “Pandora VII” su učestvovale: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Cipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Bosna i Hercegovina.

Operacija “Pandora”, koja je prvi put pokrenuta 2016. godine, godišnja je operacija za provođenje zakona. Provodi se u okviru Europske multidisciplinarne platforme protiv prijetnji od kriminala (EMPACT).

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing