• U dobrom društvu; Valentin Ilievski, ramski zet
  • U dobrom društvu; Valentin Ilievski, ramski zet
  • U dobrom društvu; Valentin Ilievski, ramski zet
  • U dobrom društvu; Valentin Ilievski, ramski zet
  • U dobrom društvu; Valentin Ilievski, ramski zet

U dobrom društvu; Valentin Ilievski, ramski zet

Političke stranke u ovoj državi  ne bave se ekonomijom nego se bave same sobom. u BiH, se posluje na slijedeći način: lako ćemo, nema problema, možemo to i sutra, ima vremena, hajmo prvo na doručak…

Rama je jedno od najljepših predjela u BiH i šire. Vrlo je pitoreskna, izgleda kao da je izašla iz bajke. Rama ima mnogo potencijala za privredni razvoj – jedna leži u sačuvanim prirodnim bogatstvima koji se mogu upotrijebiti na brižljiv i koristan način, pogotovo u turističke svrhe. Podrška  općinskih vlasti je sve agilnija i nudi investitorima razne povoljnosti. Sve to u paketu čini ovu općinu atraktivnom za privredna ulaganja. 

Valentin Ilievski je generalni direktor Messer BH Gasa, živi i radi u Njemačkoj s privremenom adresom u BiH. U svojoj bogatoj karijeri stekao je mnogobrojna menadžerska iskustva u poznatim kompanijama kao što su Spengler GmbH & Co.KG, Wolter GmbH & Co. KG, Kübler Metalwarenfabrik GmbH  i mnogim drugim. Od listopada 2008. godine je na čelu Messer BH Gasa d.o.o. i Messer Sarajevo Plina d.o.o.

Valentinova supruga je iz Rame te smo ga tom linijom i upoznali. U razgovoru smo razmijenili niz vrlo zanimljivih informacija. Bilo je veoma ugodno i lijepo čuti neko razmišljanje sa strane. Donosimo razgovor u cijelosti.

RV: Na čelu ste uspješne njemačke tvrtke koja radi u BiH? Čime se bavi Vaša tvrtka i kako je biti menadžer u BiH?

ILIEVSKI: Messer BH Gas je obiteljska kompanija iz Njemačke sa tradicijom od 115 godina uspješnog poslovanja na planu proizvodnje, plasmana i distribucije  plinova. Stefan Messer je vlasnik kompanije koja je zasnovana na primjeni modernih tehnologija i stalnim ulaganjima u „know how“. Messer Group je vodeći proizvođač i pouzdan snabdjevač specijalnih plinova za potrebe industrije, medicinskih, prehrambenih kapaciteta, kao i drugih djelatnosti u čitavom svijetu.  Messer u Bosni i Hercegovini je među najvećim stranim investitorima koji je  u 18 godina postojanja na ovom tržištu uložio 100 milijuna KM, napravio dvije tvornice, tri svoja društva (Messer BH Gas, Messer Tehnoplin, Messer Mostar Plin), i to sve u skladu s modernim svjetskim trendovima u primjeni novih tehnologija.

Messer je dobitnik i priznanja za najvećeg stranog investitora kojeg dodjeljuje FIPA. Mi svake godine investiramo cjelokupan naš profit u infrastrukturu, laboratorijska istraživanja, kemijske analize, IT tehnologiju, eko projekte i sl.  Ulažemo sve što zaradimo!

Nema veće satisfakcije za jednog menadžera nego da se njegov rezultat izmjeri kroz bilancu stanja i uspjeha na kraju svake godine. To je menadžerova osobna karta.

RV: Koja je Vaša percepcija BiH? Koji su nedostaci i prednosti ove zemlje iz Vaše perspektive?

ILIEVSKI: BIH ima potencijal  kojeg nisu svjesni  Bosanci i Hercegovci. Taj potencijal  je toliko veliki da se ova država u slijedećih 20 godina može značajno razviti.  Što to koči njen napredak?  Ovdje, prema mom mišljenju, fali samo politička volja. Državni aparat je iznimno kompliciran. Političke stranke u ovoj državi  ne bave se ekonomijom nego se bave same sobom. Sve što treba da se napravi kako bi se poboljšao ambijent za poslovanje stoji u Bijeloj knjizi i to treba primijeniti.( Bijela knjiga je dokument Europske komisije koji sadrži prijedloge budućih aktivnosti Zajednice u određenim oblastima. op.a.) Siguran sam da bi te reforme donijele rezultate i otvorile BiH prema novim ulaganjima, jer su Bijelu knjigu napisali eksperti vodećih firmi u svijetu. Točno je da ovdje ima mnogo vrijednih ljudi, ali oni nemaju stabilan okvir za rad. Nedostaje im organizacija, odnosno, sistem koji kanalizira njihovu vrijednost. Znači, fali im red, rad i disciplina. To isto vrijedi i za vlasti. Vlast bi bila uspješna da ima pravo rukovodstvo. Šteta je što u ovoj državi nema pravog lidera kojeg poštuju sve strane.

RV: Vaša supruga Slađana Miličević je iz Rame, točnije sa Uzdola? U više navrata boravili ste u općini Prozor-Rama. Kako ste doživjeli Ramu i gdje vidite perspektivu ove općine?

ILIEVSKI: Rama je jedno od najljepših predjela u BiH i šire. Vrlo je pitoreskna, izgleda kao da je izašla iz bajke. Uvijek rado svraćam tamo, uživam u pogledu na prekrasno Ramsko jezero i na cijelu prirodu koja me odmara i umiruje. Moja supruga je iz Uzdola i kada god imamo vremena mi svratimo do njenog rodnog kraja kojeg smatram i svojim, sve po onoj: Odakle si, odakle ti je i žena. Ja sam, eto, dobio priliku da kažem da sam iz jednog civilizacijom nenarušenog prirodnog sklada kojeg uzgred krase i mirni i poduzetni ljudi. Upravo u ove dvije značajke krije se i perspektiva ove općine. Rama ima mnogo potencijala za privredni razvoj – jedna leži u sačuvanim prirodnim bogatstvima koji se mogu upotrijebiti na brižljiv i koristan način, pogotovo u turističke svrhe. Dok planinsko okruženje nudi pored toga čitavu paletu mogućnosti kad je sitno i srednje poduzetništvo u pitanju. S druge strane, vi imate i ljudski potencijal kao i, koliko sam uvidio, podršku u općinskoj vlasti koja je sve agilnija i nudi investitorima razne povoljnosti. Sve to u paketu čini ovu općinu atraktivnom za privredna ulaganja.

RV:Što bi ste poručili građanima općine Prozor-Rama i BiH?

ILIEVSKI: Na Balkanu, samim tim i u BiH, se posluje na slijedeći način: lako ćemo, nema problema, možemo to i sutra, ima vremena, hajmo prvo na doručak itd. Tu praksu treba zaboraviti, sve može ali nakon urađenog posla. Moja poruka građanima Rame i BiH bi bila da budu korisni zajednici i da se stalno obrazuju. To je model za opstanak i za uspjeh.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar