• U Domu zdravlja „Rama“ rade se serološki i antigenski testovi na SARS-COVID-2 infekciju
  • U Domu zdravlja „Rama“ rade se serološki i antigenski testovi na SARS-COVID-2 infekciju
  • U Domu zdravlja „Rama“ rade se serološki i antigenski testovi na SARS-COVID-2 infekciju

U Domu zdravlja „Rama“ rade se serološki i antigenski testovi na SARS-COVID-2 infekciju

Dom zdravlja “Rama nabavio je aparat za serološko i antigensko testiranje te je provedena edukacija osoblja.

 

Antigenski testovi

 

Mjere prisutnost ili odsutnost samih virusnih proteina u brisu nosa. Ovi testovi se koriste kada je potrebno brzo odrediti je li neka osoba pozitivna na korona virus ili kada je nedostupan PCR test koji je i dalje zlatni standard za ovu infekciju.

 

Prednost ovih testova je što se rezultati dobiju za 15-ak minuta i što se mogu izvesti bilo gdje, a izvode ih zdravstveni djelatnici javnozdravstvenih ustanova. Test je najbolje raditi kod simptomatskih bolesnika prvih dana bolesti ili kod asimptomatskih 3-10 dana nakon sumnjivog kontakta.

 

Testiranje se provodi iz obriska sluznice nazofarinksa. Prije dolaska potrebna je telefonska najava na broj telefona 036770303 ili 036771880, svakim radnim danom od 8 -14 sati. Cijena testa je 40 KM.

 

Foto:Radio Rama

 

Serološki testovi

 

Otkrivaju prisutnost antitijela protiv COVID-2 antigena u uzorku krvi. Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu jer mogu otkriti stvarni broj osoba koje su se zarazile i oporavile bez simptoma ili s minimalnim simptomima bolesti.

Pozitivna IgG protutijela govore o imunološkom odgovoru stvorenom nakon kontakta s SARS-Cov-2 virusom odnosno o preboljeloj infekciji, dok IgM protutijela otkrivaju je li to nedavni ili davni kontakt jer su prisutna već nakon 5-7 dana od početka infekcije.

Tumačenje nalaza serološkog testiranja važno je provoditi uz sve ostale podatke kao što su epidemiološka anamneza, klinička slika i raniji dijagnostički testovi.

 

Dr. Mara Anđelić (Ramski Vjesnik)

 

Testiranje se provodi iz uzorka krvi. Prije dolaska potrebna je telefonska najava na broj telefona 036770303 ili 036771880, svaki radni dan od 8 -14 sati. Cijena testa je 30 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar