U Federaciju BiH danas stižu prva cjepiva, 5000 doza donirala je Srbija

U Federaciju BiH danas stižu prva cjepiva, 5000 doza donirala je Srbija

U Republiku Srpsku jučer je stigao drugi kontingent od 20.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, koji su dočekali predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić. U idućem razdoblju očekuje se da RS-u budu isporučene i preostale naručene doze cjepiva. Za razliku od RS-a, u Federaciju još nije stigla nijedna doza cjepiva protiv koronavirusa, piše Večernji list BiH. Dobra vijest je da će Srbija donirati 5000 doza cjepiva protiv koronavirusa za potrebe zdravstvenih djelatnika u FBiH. Cjepiva bi u sarajevsku zračnu luku trebala biti dopremljena danas. Riječ je o cjepivu proizvođača AstraZeneca, kako je ranije priopćeno iz Vlade FBiH. Prilikom isporuke cjepiva iz Srbije u Sarajevo bi trebao doputovati i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

 

COVAX mehanizam

 

Sa sastanka prošlog tjedna u Predsjedništvu BiH u vezi s nabavom cjepiva preko COVAX mehanizma upućena je zahvalnost Republici Srbiji koja će, posredstvom Vijeća ministara BiH, donirati ta cjepiva.

A što se tiče COVAX-a, sastanak predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH, Međunarodnog programa za distribuciju cjepiva COVAX te Pfizera bit će održan danas, potvrđeno je ranije iz Federalnog kriznog stožera. Sastanku će prisustvovati i predstavnici entiteta i županijskih vlasti, a bit će govora o tome kada bi BiH mogla dobiti cjepiva.

BiH je među prvim državama potpisala ugovor s Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) o nabavi 1,2 milijuna doza kroz program COVAX. Međutim, taj međunarodni mehanizam nabave, u slučaju BiH, nije se pokazao kao jamstvo brze isporuke.

 

Uvjeti kompanije Pfizer

 

– Uvjeti kompanije Pfizer su stroži nego što se očekivalo, što je dovelo do globalnoga odlaganja isporuke u prvom tromjesečju za neke od zemalja iz prvog vala – kazali su nam iz SZO-a.

Komentirajući to što BiH ima visoku stopu smrtnosti, iz SZO-a su kazali kako je teško međusobno uspoređivati odgovore različitih zemalja. – Na evoluciju epidemije u svakoj zemlji utjecao je veliki broj različitih čimbenika, uključujući kulturološki kontekst i zdravstvene sustave, ali i geografske odlike i gustoću naseljenosti – kazali su.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je prošli tjedan kako će BiH tužiti COVAX ako taj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku cjepiva. BiH je jedna od rijetkih zemalja u kojoj cijepljenje još nije počelo. Vijest kako EU planira uvesti COVID-putovnice izazvala je zabrinutost u BiH jer će u zemlje EU moći samo osobe cijepljene protiv koronavirusa.

S obzirom na to da u Federaciji nije ni počela imunizacija građana te je pitanje kada će, a da je u RS stigla sasvim mala količina cjepiva, taj potez EU-a mogao bi od BiH napraviti COVID-geto.

 

Izvor: vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar