U Francuskoj proglašen dan žalosti: Lov na ubojice 12 osoba se nastavlja

U Francuskoj proglašen dan žalosti: Lov na ubojice 12 osoba se nastavlja

Stravični napad na redakciju satiričkog lista Charlie Hedbo ostavio je Francusku i ostatak svijeta u šoku.

Trojica napadača s kapuljačama upali su u urede lista u Parizu, naoružani kalašnjikovima i bacačem raketa, hladnokrvno tražeći novinare poimence i ubijajući ih. U napadu je ukupno stradalo 12 osoba, 10 novinara i 2 policajca, a još je četvero ranjeno.

Danas je u Francuskoj proglašen dan žalosti.

 
Francuska policija jučer je na press konferenciji potvrdila kako su napadači prvo ubili jednu osobu na ulazu te se zatim popeli na drugi kat gdje se održavao urednički kolegij, a navodi se i kako su teroristi znali vrijeme i mjesto sastanka.
Sinoć se u lokalnim francuskim medijima pojavila informacija o tome kako su trojica napadača uhićena, no francuska policija odbacila je te navode.

Osumnjičena braća Kourachi i dalje u bijegu
Za napad su osumnjičeni 32-godišnji Cherif Kouachi, 34 godišnji Said Kourachi te 18-godišnji Hamyd Mouradi. AFP je javio kako se osumnjićeni Hamyd predao policiji nakon što je vidio svoju sliku na televiziji, no njegovi školski kolege na Twitteru pišu da su bili zajedno u vrijeme napada, te tvrde da je Hamyd nevin.
Francuska policija zatražila je tako sinoć i pomoć javnosti u akciji hvatanja braće Kouachi. Objavila je i njihove fotografije uz napomenu da su naoružani i opasni.

U kasnim noćnim satima izvedena je i pretraga stana u Reimsu povezanog s osumnjičenicima.

Diljem svijeta odana počast žrtvama napada
Na trgovima u Francuskoj i diljem svijeta sinoć su se tijekom dana i večeri ljudi okupljali kako bi iskazali počast ubijenim novinarima i policajcima. U desecima gradova organizirano je bdijenje, a brojne kampanje tolerancije i upozoravanja na problem nasilja i mržnje pokrenute su na internetu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar