U granatiranju Sumija poginula i djeca, očekuje se privremeni prekid vatre u nekoliko ukrajinskih gradova

U granatiranju Sumija poginula i djeca, očekuje se privremeni prekid vatre u nekoliko ukrajinskih gradova

Stotine tisuća ljudi u Ukrajini nemaju pristup pomoći za spašavanje života jer su ruske vojne snage potpuno okupirale gradove na jugu i istoku zemlje. Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na nove međunarodne sankcije, dok je Putin u najnovijoj poruci priopćio da u Ukrajinu neće slati ruske ročnike te pričuvnike. 

U utorak od 10 sati po moskovskom vremenu trebao bi stupiti na snagu prekid vatre u Kijevu, Sumi, Harkivu, Černjihivu te Mariupolju, što je potvrdila i Rusija.

Ključni događaji

Pentagon: Putin je u Ukrajinu poslao gotovo sve vojnike okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja

Volodimir Zelenski objavio je sinoć prvu snimku iz svog ureda nakon početka ruske invazije

Najavljena evakuacija građana iz nekoliko ukrajinskih gradova od 10 sati po moskovskom vremenu

U zračnim napadima na ukrajinski grad Sumi u ponedjeljak poginulo je najmanje 10-ero civila, među kojima su i djeca

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba sastat će se u četvrtak s ruskim Sergejom Lavrovom

Zelenski potpisao je dokument kojim će povući ukrajinske vojnike iz UN-ovih mirovnih operacija

Tijek događaja

8:20 – Svjetska je banka odobrila oko 720 milijuna dolara zajmova i pomoći kako bi podržala ukrajinsku vladu u osiguravanju osnovnih potreba njezinih građana pogođenih ratom. Izvršni odbor Svjetske banke odobrio je u ponedjeljak dodatni paket potpore koji uključuje dopunski zajam od 350 milijuna dolara i 139 milijuna dolara jamstava.

Banka je također pokrenula mobilizaciju bespovratnih sredstava u iznosu od 134 milijuna dolara i paralelno financiranje od 100 milijuna dolara. Ukupno je riječ o 723 milijuna dolara. “Grupacija Svjetske banke poduzima brze mjere kako bi podržala Ukrajinu i njezin narod koji se suočava s nasiljem i ekstremnim uvjetima koje je uzrokovala ruska invazija”, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

“Ovo je prvi od mnogih koraka koje ćemo poduzeti kako bismo pomogli u rješavanju dalekosežnih posljedica koje će ove kriza imati za ukrajinski narod i gospodarstvo”, dodao je. U sljedećim mjesecima Svjetska banka pripremit će paket potpore Ukrajini vrijedan tri milijarde dolara.

8:07 – Civili bježali pred bombardiranjem u Irpinu: ‘Svjetla i zvuk su tako strašni, grad je skoro uništen, katastrofa’  VIŠE OVDJE

7:30 – Crni dim i vatra sukljaju iz dječjeg vrtića u Harkivu, u istočnoj Ukrajini, objavio Sky News uz video za kojeg tvrde da je autentičan. Drugi najveći grad u Ukrajini bio je među najteže pogođenim ruskim granatiranjem.

7:08 – Neprijatelj nastavlja ofenzivnu operaciju, ali je tempo napredovanja njegovih trupa značajno usporen, javlja ukrajinska vojska.  Trinaestog dana napada ukrajinski vojnici nastavljaju obranu u južnom, istočnom i sjevernom sektoru. Glavni grad Kijev kao i sjeverni grad Černihiv još su u ukrajinskim rukama. Dodaje se kako je protuzračna obrana zemlje uspješno odbijala raketne i zračne napade.

“Okupatori su demoralizirani i sve više pribjegavaju pljački i kršenju pravila međunarodnog humanitarnog prava o vojnom sukobu”, stoji u izvješću Ukrajinska vojska tvrdi i da Rusija sada pribjegava psihološkom ratu, rekavši da su grupe ruskih snaga stvorene za obavljanje zadaća vezanih za “provođenje propagandnog rada” na okupiranim područjima kako bi utjecale na lokalno stanovništvo. BBC kaže da ne može provjeriti točnost ovih tvrdnji.

06:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je da se planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u četvrtak, 10. ožujka. Kuleba je na ukrajinskoj televiziji rekao da ako je Lavrov spreman za ozbiljan sadržajan razgovor, onda je i on spreman.

7:00 – Ukrajinska vojna obavještajna služba javlja da je u borbama oko Harkiva poginuo 45-godišnji ruski general Vitalij Gerasimov, veteran borbi u Čečeniji i Siriji, koji je  2014. sudjelovao i u ruskoj okupaciji poluotoka Krima.  General-major Gerasimov je bio zamjenik zapovjednika 41. armije, a ubijeno je i ranjeno još nekoliko viših časnika ruske vojske.

Rusija još nije komentirala tu vijest, a ako je točna, ovo je drugi ruski general koji je poginuo tijekom napada na Ukrajinu. Prvi je u Ukrajini ubijen general Andrej Suhovecki, zapovjednik ruske 7. zračne divizije, koja je također veteran borbi u Siriji.

06:24 Ukrajinske oružane snage tvrde kako su ruske snage demoralizirane, zbog čega ”sve više pljačkaju” te ”krše pravila međunarodnog humanitarnog prava o vojnom sukobu”.  S ukrajinske strane navode kako se tempo napredovanja ruskih vojnika ”značajno usporio”.  Obrambene snage nastavljaju provoditi operacije na južnoj, istočnoj te sjevernoj operativnoj zoni, izvijestili su.

Izvor: Paula Hađur, HINA, vecernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar