U HNŽ oko 80 maloljetnika boluje od dijabetesa

U HNŽ oko 80 maloljetnika boluje od dijabetesa

“Udruga dijabetičara ‘Insula’ je provela jedan za nas značajan projekt, a riječ je o radionicama ‘S dijabetesom u školi’. Doktorice i njihove kolege su održale predavanja u osnovnim školama na području županije, a sudjelovalo je nastavno osoblje tih škola. Do sada nije nitko proveo ovakav projekt, a mi smo uz pomoć firme Novo Nordisk uspjeli u realizaciji kako bi se što više nastavnog osoblja upoznalo s dijabetesom. Projekt je trajao zadnjih pet mjeseci i odziv je bio jako dobar, s tim da smo u nekim školama imali probleme s organiziranjem predavanja”, kazao je predsjednik udruge Mislav Stapić.

“Mali dijabetičari (djeca s dijabetesom) se moraju inkomponirati u društvo, te i ostali moraju znati neke njihove potrebe, a u izvršenju tih potreba ih ne treba izdvajati od ostale djece”, istaknuo je Stapić. U ovom projektu pored ostalih sudjelovali su voditeljica projekta Nevena Kožul, te dječji dijabetolog dr.sc. Željka Bilinovac. “Obavili smo ukupno 16 predavanja u Hercegovačko – neretvanskoj županiji. Bili smo u Konjicu, Mostaru, Čitluku, Čapljini, Stocu, Neumu i Prozoru. U planu je bilo predavanje i u Jablanici, ali zbog određenih problema u komunikaciji između rukovodstva škole i osoblja, predavanje nije realizirano. Na predavanjima je ukupno bilo oko 320 nastavnika i učitelja. Na predavanja smo pozvali nastavno osoblje iz 48 škola, ali su se odazvali iz 28 škola. Osim doktorice Bilinovac, predavanja je održala i doktorica Marija Šandrk, te medicinske sestre Mia Krešić i Branka Karačić, a u predavanja je bila uključena i psihologinja Ivana Granić”, istaknula je Kožul.

Na predavanjima je bilo riječi o tome što je dijabetes, kako ga prepoznati, kako ga liječiti, zatim o načinu ishrane oboljelih, fizičkim aktivnostima, a govorilo se i o hipoglikemiji. “Jako smo zadovoljni projektom, te odzivom nastavnog osoblja na predavanja. Bili su jako zainteresirani za ono što smo im prezentirali, s tim što su neki imali neko predznanje, dok su drugi bili neupućeni oko bolesti dijabetesa. Saznali su da to nije nikakav bauk, te da djeca koja imaju dijabetes mogu sve što i ostali, samo im se treba pristupiti na drugačiji način. Takvoj djeci samo treba omogućiti uvjete, što nažalost naše škole nemaju poput posebnih prostorija za mjerenje šećera u krvi ili davanje inzulina. Kod djece koja imaju dijabetes trebalo bi izmjeriti razinu šećera prije ispitivanja, te ih tako na adekvatan način pripremiti za taj zadatak. Međutim, ne treba im popuštati do kraja, nego ih samo malo pripaziti”, navodi Bilinovac.

“U tri škole se nastavno osoblje nije odazvalo. Mislim da je tu bio problem što direktori nisu obavijestili svoje djelatnike. Ubuduće ako bi ovo bilo organizirano u drugim županijama i, ako budem uključena u ovakav projekt, mišljenja sam da bi trebali ovo uraditi na drugačiji način, a to je da radimo na nekim svojevrsnim punktovima, javnost bismo izvjestili putem medija, tako da to ne bi ovisilo od volje direktora obrazovnih ustanova hoće li on ili ona reći svojim djelatnicima ili ne”, ističe Bilinovac.

“U Hercegovačko – neretvanskoj županiji do 18. godine života sa dijabetesom tip 1 registrirano je 70 djece i mladih, sa dijabetesom tip 2 imamo ih 10 i jedna osoba sa neonatalnim dijabetesom. Osim ove županije, nama gravitiraju djeca i mladi iz Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije. S tih prostora imamo oko 130 osoba koje se kod nas kontroliraju”, rekla je doktorica Bilinovac. Udruga ‘Insula’ svakodnevno radi sa članovima, a posebna pažnja se pridaje novooboljelim od dijabetesa pogotovu kad je riječ o djeci, kaže Stapić i dodaje da je to šok za cijelu obitelj koja se odjednom nađe u takvoj situaciji. Kada su u pitanju dalje aktivnosti udruge, dogovorena su predavanja po gradskim vrtićima u Mostaru. “U dogovoru s doktoricom Bilinovac, radit ćemo jedno opširnije predavanje u Mostaru krajem ove godine, a uključivalo bi predavanje doktorica, psihologa, te približavanje dijabetesa uz pomoć medicinskih sestara. To je samo dio aktivnosti udruge, jer na svaki mogući način pokušavamo približiti saznanja o dijabetesu”, zaključio je Stapić, te dodao kako se svakodnevno broj oboljele djece od dijabetesa povećava.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar