U HNŽ udžbenici vrijede i iduće školske godine, no, platit ćete ih vi

U HNŽ udžbenici vrijede i iduće školske godine, no, platit ćete ih vi

Vlada HNŽ je donijela Odluku o produljenju važenja Odluke o uporabi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama.

Udžbenici i priručnici u osnovnim i srednjim školama ostaju u uporabi iduće 2021/2022. školske godine, odlučila je Vlada Hercegovačko neretvanske županije.

Vlada HNŽ je, na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ove županije, na 119. žurnoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o produljenju važenja Odluke o uporabi udžbenika i priručnika u osnovnim i srednjim školama. – javlja Bljesak.info

Samo torbe i pribor

I dok Vlada Zapadnohercegovačke županije svim učenicima do sedmog razreda osnovne škole osigurava besplatne udžbenike, a uskoro bi trebali biti besplatni i za učenike osmog i devetog razreda, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije do sada je davala samo torbe i školski pribor za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji. Ove školske godine po prvi put u Mostaru prvašiće će u školskim klupama dočekati besplatni udžbenici koje osigurava Grad Mostar. Pomoć u nabavci knjiga općine u HNŽ-u uglavnom daju učenicima prvih razreda osnovnih škola, jedino Općina Neum osigurava sredstva za besplatne udžbenike za djecu do 5. razreda osnovne škole.

Znanje skuplje ako ste Hrvat

Potrebno je naglasiti da su knjige, po usporedbi prosjeka cijena udžbenika, za prva tri razreda osnovnih škola po bosanskom nastavnom planu znatno jeftinije od onih po hrvatskom. Za obvezne udžbenike i radni materijal prvašića po hrvatskom planu i programu treba oko 140 KM dok roditelji prvašića koji školu pohađaju po bosanskom planu i programu trebaju za udžbenike i radne materijale izdvojiti oko 80 KM.

Udžbenike za 2. razred osnovne devetogodišnje škole po hrvatskom planu i programu morat ćete platiti oko 189 KM, dok ćete za udžbenike za taj isti razred po bosanskom planu i programu dati oko 102 KM. Slični rezultati su i kada je u pitanju 3. razred. Tako, ako dijete pohađa 3. razred po hrvatskom planu i programu roditeljima će trebati oko 206 KM za udžbenike, radne bilježnice, nastavne listiće…

Po bosanskom planu i programu za dijete koje ide u 3. razred osnovne devetogodišnje škole roditelji će morati izdvojiti oko 108 KM. Riječ je, naime, o prosjeku cijena potrebnih za ove razrede, jer točne cijene kompleta skoro je i nemoguće utvrditi budući da ministarstvo objavljuje potrebne knjige, a onda ih škole biraju po pojedinom predmetu, a roditelji, s popisom koji im dadne škola, kupuju knjigu po knjigu.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar