U Hrvatskoj predstavljen film o padu Vukovara, glavnu ulogu tumači Đurina kćer

U Hrvatskoj predstavljen film o padu Vukovara, glavnu ulogu tumači Đurina kćer

Hrvatski film “Šesti autobus” koji govori o padu Vukovara premijerno je predstavljen na nedavnom otvorenju Pulskog filmskog festivala, a u njemu glavnu ulogu tumači kćer Branka Đurića Đure – Zala te se pojavljuju i bh. glumci Ermin Sijamija i Muhamed Hadžović.

Film prati traganje mlade američke novinarke Olivije (Zala Đurić) za istinom o nestalom ocu, vukovarskom heroju Dugom. U fokusu filma je misterija autobusa s pedesetak branitelja, čija se sudbina ne zna ni 30 godina nakon rata.

“Šesti autobus” je režirao Eduard Galić, dok je scenarij pisao Dominik Galić – njegov sin.

Snimanja u Vukovaru prikazala su ratna dešavanja tokom pada grada, a prate priču nadahnutu stvarnim likovima i događajima koji su reditelju bili inspiracija za snimanje tog filma, na način na koji nije bio prikazan prije.

“Zarobljeni su Hrvati prevoženi na Ovčaru u šest autobusa, no za razliku od ostalih pet, o tom autobusu do danas se ne zna gdje je tačno završio ni šta je s ljudima koji su u njemu bili. Pretpostavlja se da je i on završio oko Ovčare, ali nema pouzdanih informacija”, rekao je Dominik Galić prije početka snimanja filma 2019.

Dodao je kako je glavni lik u filmu djevojka koja traga za svojim ocem koji je bio heroj i koji se vjerojatno nalazio u tom autobusu

“Radi se o potrazi za identitetom koja ključa, a ispod ove potrebe je potraga za vjerom, vezom i iskupljenjem. ‘Šesti autobus’ je potraga za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva, pa se i od nje strahuje. U konačnici, ‘Šesti autobus’ je film o buđenju i slobodi”, navodi se u opisu filma na IMDb-u.

Film je sniman tokom pandemije, a bh. glumac Muhamed Hadžović svojevremeno je za Klix.ba otkrio kako su izgledala snimanja.

“Atmosfera na setu je veoma dobra, ali i iscrpno se radi. Prisutan je veliki broj statista te mnogo vojne opreme, u jednom trenutku sve to skupa liči na pravi rat. U filmu igra i veliki broj regionalnih zvijezda, tako da je ovo jedan veliki regionalni projekt”, kazao je Hadžović tom prilikom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar