U Hrvatskoj priveden ministar Darko Horvat

U Hrvatskoj priveden ministar Darko Horvat

Ispred roditeljske kuće ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata u međimurskoj Donjoj Dubravi je u subotu ujutro bilo mirno i ni po čemu se nije moglo primijetiti događa li se u kući nešto neuobičajeno za subotnje jutro. – javlja Jutarnji.hr

Ipak, dva automobila zagrebačkih registarskih oznaka i muška osoba koja šeće na stražnjoj verandi kuće dali su naslutiti da je pretres kuće, koji je navodno započeo u sedam sati ujutro, bio u tijeku.

Poslije 10 sati trojica policajaca pojavila su se ispred Horvatove kuće te su diskretno obavili pretres Audija A6 koji ministar koristi.

Kuća u kojoj je odrastao Darko Horvat lijepo je uređena jednokatnica s novom fasadom i kovanom ogradom, nekoliko stotina metara udaljena od rijeke Drave, na kojoj se u tom dijelu nalazi i Hidroelektrana Donja Dubrava.

image

Foto: Pretres kuće ministra Darka Horvata –Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Pretres kuće ministra Darka Horvata – Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Pretres kuće ministra Darka Horvata – Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Pretres kuće ministra Darka Horvata – Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Darko Horvat – Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Darko Horvat – Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Darko Horvat – Zeljko Hajdinjak/Cropix

U kući danas živi ministrova majka Anđela, zadnjih nekoliko godina udovica. Suprug Franjo preminuo je prije tri godine. U selu je ostala i ministrova sestra Ljubica, ali prema riječima prve susjede Ruže Radmanić, i sam ministar vrlo često dolazi u posjet majci. Uglavnom dođe navečer i ujutro ode, ako je radni tjedan.

“Darkec je vrijedan, od malena je delal kak crv”, kaže baka Ruža za poznatog susjeda

Prema zadnjim informacijama, po okončanju pretresa njegove obiteljske kuće, policija je točno u 11:25 sati izvela ministra Darka Horvata koji je sa sobom nosio plavi kofer. Uveli su ga na stražnje sjedalo policijskog Forda Focusa te su ga odvezli, vjerojatno u Zagreb.

Njegov odvjetnik Vladimir Terešak u međuvremenu je potvrdio da je ministar uhićen.

image

Pretres kuće ministra Darka Horvata

Zeljko Hajdinjak/Cropix

image

Pretres kuće ministra Darka Horvata – Zeljko Hajdinjak/Cropix

Tko je Darko Horvat? U prvu fotelju ministra lansirao ga Karamarko, vraća se nakon sloma suradnje HDZ-Most

Policija je jutros uhitila ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata kojega USKOK, kako neslužbeno doznajemo, sumnjiči da je 2018. godine, u svojstvu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da bespovratna sredstva iz programa “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina” za tu godinu, pogoduje određenim osobama.

Darko Horvat rođen je 28. rujna 1970. u Čakovcu. Oženjen je i otac je dvoje djece

Diplomirao je 1996. na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku na Sveučilištu u Mariboru, na smjeru energetske elektronike. Godine 2006. završio je poslijediplomski znanstveni studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Dva mjeseca nakon diplome počeo je raditi u HEP Distribuciji u Koprivnici kao inženjer pripravnik. U HDZ se učlanio 1999.

Direktor HEP-ODS-a u Čakovcu postaje 2006., a dvije godine kasnije, za vrijeme Vlade Ive Sanadera postaje ravnatelj Uprave za obrt u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ravnatelj Uprave za energetiku u istom Ministarstvu postaje 2010. U periodu od 2009. do 2011. bio je i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a te predsjednik Nadzornog odbora Plinacra.

Nakon dolaska Vlade Zorana Milanovića na vlast Horvat odlazi u privatni biznis i 2012. postaje član Uprave tvrtke Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega

U to vrijeme je i predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, a nakon izbora 2015. postao je ministar poduzetništva i obrta u Vladi premijera Tihomira Oreškovića, koja nije dugo potrajala. Na to mjesto postavio ga je tadašnji šef stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, s kojim je bio u dobrim odnosima.

No, Vlada se brzo raspala nakon što je koalicijski partner Most zatražio Karamarkovu smjenu zbog afere konzultantica, u koju je bila uključena njegova supruga. Nakon što je HDZ srušio svojeg nestranačkog premijera u Saboru, a Karamarko nije uspio presložiti Vladu, daje ostavku na mjesto šefa stranke i raspisani su prijevremeni izbori.

Na vlast dolazi Andrej Plenković, ponovno u koaliciji s Mostom, no ni to nije dugo trajalo, pa je premijer iz Vlade otjerao Mostove ministre jer su glasali protiv Zdravka Marića, ministra financija.

U tom preslagivanju, kada je u Vladu ušao HNS, a ostavku dala ministrica gospodarstva Martina Dalić, Horvat ulijeće na njezinu poziciju i 2018. postaje ministar gospodarstva.

Na stranačkim izborima tada je izabran za jednog od šest potpredsjednika HDZ-a, a predsjednik je i županijskog HDZ-a u Međimurju

Nakon posljednjih parlamentarnih izbora Plenković ga zadržava u Vladi, ali ovaj put na poziciji ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, nakon što je ukinuto posebno Ministarstvo državne imovine, koje je vodio prvo Goran Marić, a potom aktualni ministar obrane Mario Banožić.

Protiv Horvata oporba je pokrenula postupak izglasavanja povjerenja u Saboru zbog sporog procesa obnove, a Plenković ga je sve do danas branio. Ovaj tjedan stigla je i vijest da nam je Europska komisija odlučila produljiti rok za godinu dana za korištenje 5,1 milijarde kuna iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu nakon potresa u Zagrebu, pa se nekako smatralo da se i Horvat izvukao.

Horvat prima plaću od gotovo 20.000 kuna

Supruga mu radi u Fini i ima plaću malo veću od 7000 kuna. Otplaćuje kredit iz 2009. godine od 135.000 eura, a mjesečno plaća i 430 eura rate za leasing iz 2017. Posjeduje stan od 84 četvorna metra na Trešnjevci, koji je plaćen kreditom, te kuću s okućnicom od 83 kvadrata u Donjoj Dubravi, u kojoj i živi s obitelji i koju je naslijedio.

U Donjoj Dubravi naslijedio je i građevinsko zemljište iste površine te nekoliko livada, oranica i vinograda. U vlasništvu ima tri automobila, Peugeot iz 2016. vrijedan 75.000 kuna, Mercedes C klase iz 2015. vrijedan 200.000 kuna te Volvo iz 2013. godine

Na računu ima i 80.000 kuna štednje.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar