U Hrvatsku mogu ući i građani koji su primili kineska cjepiva Sinovac ili Sinopharm

U Hrvatsku mogu ući i građani koji su primili kineska cjepiva Sinovac ili Sinopharm

Iako je Ministarstvo unutarjih poslova Hrvatske objavilo uvjete za državljane trećih zemalja kojima pripada i BiH koje moraju ispunjavati kako bi ušli u ovu državu, pitanje prelaska granica izazvalo je određene nedoumice kod bh. građana. Na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske navedeno je kako državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u ovu državu moraju posjedovati jednu od tri potvrde koja im omogućava ulazak u ovu državu.
Navedene opcije za ulazak u zemlju na snazi su do 15. lipnja kada će MUP Hrvatske i Krizni stožer razmatrati eventualne promjene. Državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u Hrvatsku moraju predočiti negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, piše Klix.ba. Druga mogućnost za ulazak u Hrvatsku ogleda se u samom cjepljenju.
Na stranici MUP-a Republike Hrvatske naznačeno je kako državljani BiH granicu mogu preći i ako posjeduju potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cjepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson)
“Ulazak je moguć i uz potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya (Sputnik V), s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka ovog cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca”. Međutim, određeni broj građana Bosne i Hercegovine cjepljen je i kineskim cjepivom Sinopharm odnosno Sinovac. Ovo cjepivo još uvijek nije odobreno za korištenje u cijeloj Europskoj uniji. Granična policija Republike Hrvatske je pojasnila praksu vezanu za prelazak granice građana koji su cjepljeni kineskim cjepivom.
Građani koji su cjepljeni kineskim cjepivima Sinovac ili Sinopharm mogu preći granicu ukoliko su primili obje doze cjepiva i ako je nakon revakcinacije prošlo 14 dana
Iako kineska cjepiva nisu naznačena na stranici MUP-a RH kao cjepivo uz koje je moguće ući u Hrvatsku, ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na press konferenciji 31. ožujka naglasio kako će građani cjepljeni ruskim i kineskim cjepivima biti tretirani kao i građani koji su cjepljeni cjepivom koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). “Za nas je bitno da je cjepivo, i rusko i kinesko, osobe koje su se cijepile i tim cjepivima bit će tretirane na isti način kao i one osobe koje su dobile neko drugo cjepivo”, rekao je Božinović tada, prenosi Jutarnji list.
Treća opcija za ulazak – potvrda o preboljenju koronavirusa
Pored antigenskih i PCR testova, te potvrde o cjepljenju za građane Bosne i Hercegovine, kao što je pojašnjeno i ranije, postoji i treća mogućnost za ulazak u Hrvatsku. Državljani BiH u Hrvatsku mogu ući i s potvrdom o tome da su prebolovali koronavirus. “Građani moraju predočiti potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cjepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.
Prelazak je moguć i uz predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju”, navodi se.
Na kraju, na stranici MUP-a Republike Hrvatske stoji kako građani imaju mogućnost obaviti testiranje i pri dolasku u zemlju. “Građani mogu obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obavezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana”, stoji u pojašnjenju MUP-a Hrvatske.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar