U infrastrukturu općine ovoliko nije ulagano zadnjih stotinu godina

U infrastrukturu općine ovoliko nije ulagano zadnjih stotinu godina

Općina Prozor-Rama ove godine je pravo gradilište. Izvode se brojni građevinski radovi. U zadnjih stotinu godina nije ovoliko ulagano u infrastrukturu grada i cijele općine. U punom jeku je realizacija niza projekata. Kako je kazao načelnik ove općine Jozo Ivančević, ušlo se u realizaciju uređenja grada koje obuhvaća izgradnju kolektora za otpadne vode u Poniru, uređenje ulica: Kralja Tomislava, Dive Grabovčeve i Splitske. Ulice se potpuno preuređuju što obuhvaća vodovodni, kanalizacijski, elektro i telekomunikacijski sustav. Izgrađuju se odgovarajući trotoari, parkirna mjesta, pristup do objekata te zelene površine. Naravno, tu je i nova gradska led rasvjeta. U tijeku su i radovi na izgradnji kružnog toka na južnom ulazu u Prozor koji će biti završen tijekom iduće godine.

Višemilijunska ulaganja

U uređenje grada ulazi proširenje i izgradnja suvremenog raskrižja ulica Kralja Tomislava i Dive Grabovčeve. Ove godine se završava izgradnja vodovoda po obodu Ramskog jezera. “Radimo na izgradnji vodovoda za sva naselja u općini pa iduće godine idu radovi na izgradnji vodovoda za sela Gmiće, Paljike, Ometala, Borovnicu, Šlimac, Družinoviće i Lapsunj, a za Gračac se priprema raspisivanje natječaja. Također, asfaltirat će se Krča, Borovnica, dionice u Jaklićima, Rumbocima, a u Ripcima se asfaltira put u Matkovićima. U naseljima Podbor i Ploča ovih dana započinje uređenje najpotrebnijih dionica. Za naselje  Klek bit će završeno asfaltiranje puta koje je ranije ostao nedovršen. Isto tako, pripremamo dokumentaciju za asfaltiranje puta Kute – Šćipe, kao i natječajnu dokumentaciju za uređenje odnosno asfaltiranje i betoniranje lokalnih putova na Orašcu”, objasnio je Ivančević. Jednostavno rečeno, iz svega ovog navedenog vidi se da se neprestano radi na izgradnji infrastrukture za sva naselja na području općine.
Načelnik je spomenuo i kako je izgradnja Doma za starije i nemoćne na Šćitu u završnoj fazi, a asfaltirat će se i pristupni put sa odgovarajućim trotoarima i rasvjetom od nasipa do Doma. Dom za starije i nemoćne bit će otvoren iduće godine što će pružiti mogućnost za tridesetak novih radnih mjesta. Iduće godine bit će završena zgrada općine s vijećnicom i svom potrebnom infrastrukturom, a tu je i projekt “zelena tržnica” u centru grada koja će biti otvorenog i zatvorenog tipa prema svim suvremenim standardima. Također, završava se i natječajna procedura za izgradnju gradske mrtvačnice koja će se nalaziti kod gradskog groblja u Prozoru. Navedeni radovi su višemilijunski i na njima izravno radi više od 120 radnika iz Rame mimo radnika izvođača.

Rješava se nezaposlenost

Unatoč svim ovim radovima, načelnik Ivančević kaže kako se često mogu čuti i vidjeti komentari građana kako bi bolje bilo da se dio novca ulaže u zapošljavanje i eventualno oživljavanje neke od tvornica koje su bile u općini Prozor-Rama. No, tvrdi on, općina i u tom području čini sve što je u njezinoj nadležnosti. Upravo ovi infrastrukturni radovi su preduvjeti za dovođenje investitora. “Stalno obavljamo razgovore s mogućim ulagačima. Nijedna općina ne daje poticaje u vidu grantova i subvencije koliko Prozor-Rama. Za ovu godinu smo u proračunu odvojili 2 milijuna maraka. Stalno tražimo i vodimo razgovore s mogućim ulagačima. Potencijalni ulagači najviše dvoje zbog političkog i sigurnosnog stanja u državi ali i velike birokracije. Općina je otvorena za sve proizvodno-prerađivačke projekte sa zaposlena tri djelatnika i više. Primjer takvih poticaja je tvornica ‘Ramatex’ koja radi već četvrtu godinu i upošljava više od 100 djelatnika, od kojih su većina žene”, ističe načelnik Rame te dodaje kako se poticaji odnose na male i velike proizvođače. Potiču se obiteljska gospodarstva, a primjer je poticaj za kravlje mlijeko gdje se daje 20 feniga po litru.
“Prema zakonu općina ne može izgrađivati tvornice, ali može davati poticaje što mi činimo. Bivše tvornice koje su uništene je nemoguće revitalizirati jer se sve nalaze pod hipotekama nakon privatizacije. To nam je ostavila prethodna vlast u naslijeđe”, naglasio je Ivančević.

dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar