U Jadranu otkriveno šest novih vrsta spužvi

U Jadranu otkriveno šest novih vrsta spužvi

ZAGREB, 24. svibnja (FENA/Hina) – Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR), u suradnji s kolegama iz Brazila otkrili su i opisali šest do sada znanosti nepoznatih vrsta spužvi vapnenjača, ujedno endemskih za Jadransko more, izvijestili su u utorak iz IRB-a.

Hrvatski tim znanstvenika s IEB-a i IOR-a također je izradio sustavni popis svih do sada zabilježenih vrsta spužvi vapnenjača u Jadranskom moru, ukupno 39 vrsta. Rezultati su objavljeni u međunarodnom časopisu za taksonomiju, European Journal of Taxonomy.

U ovom su radu znanstvenici morfološki i molekularno opisali šest vrsta spužvi vapnenjača novih za znanost, a ujedno endemskih za Jadransko more – Ascandra spalatensis, Borojevia croatica, Leucandra falakra, Leucandra spinifera, Paraleucilla dalmatica i Sycon ancora.

Morfološke analize napravile su znanstvenice s Universidade Federal do Rio de Janeiro iz Brazila, dr. Michelle Klautau i dr. Fernanda Azevedo.

Na IRB-u su dr. Bruna Pleše, dr. Helena Ćetković i dr. Mirna Halasz molekularno okarakterizirale i filogenetski analizirale vrste koje su na raznim lokacijama u Jadranskom moru prikupili dr. Pleše i dr. Vedran Nikolić iz Laboratorija za bentos IOR-a.

“Po prvi put smo u Jadranu zabilježili i nekoliko otprije poznatih vrsta, obnovili smo i dopunili morfološke opise te ih dodatno molekularno analizirali. Također smo izradili sustavni popis svih do sada zabilježenih vrsta spužvi vapnenjača u Jadranskome moru, koji bilježi ukupno 39 vrsta. Uzorci su pohranjeni u zbirci spužvi Prirodoslovnog muzeja u Rijeci”, istaknula je dr.  Halasz, jedna od autorica rada i znanstvenica u Laboratoriju za molekularnu genetiku Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing