U Jasenovcu ni ove godine nema zajedničkog odavanja počasti žrtvama

U Jasenovcu ni ove godine nema zajedničkog odavanja počasti žrtvama

Na 77. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac danas se održava komemoracija na kojoj će, uz predstavnike državnog vrha, sudjelovati predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, ali bez predstavnika Židova.

Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša koji je preživjelo njih tek stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima kao i preživjelim logorašima.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubojstva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubojstva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Ni ove godine nema zajedničkog odavanja počasti predstavnika vlasti i svih naroda žrtava logora Jasenovac. Iz Koordinacije židovskih općina ranije su potvrdili da će u Jasenovca ići sljedećeg tjedna, a na današnjoj komemoraciji neće sudjelovati nezadovoljni što, kako navode, vlast još nije zabranila ustaško znakovlje.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u odao je počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika logora, ne želeći biti u koloni s članovima Vlade.

Milanović odao počast žrtvama Jasenovca pa se žestoko obrušio na Plenkovića

Milanović je jutros u 9 sati s izaslanstvom podno spomenika “Cvijet” položio cvijeće i kamenčiće, a zasebni dolazak objasnio je jučer rekavši da ne želi biti na komemoraciji s članovima Vlade jer “u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave liberalima”.

Nakon što je odao počast stradalima u logoru Jasenovac, predsjednik Hrvatske odgovarao je na pitanja novinara.

“Imate s jedne strane korumpirane poluudbaše i s druge Židovsku zajednicu koja je neovisna”, kaže Milanović o odvojenim kolonama. Ponovno je prozvao Franju Habulina rekavši da su ga kupili jer se bojao da ne “izgubi peneze”.

“Za mene je službeno kad sam tu ja. A ovo je, za one koji imaju blagajnu i iz te blagajne kradu i kupuju, oni rade još. Nevjerojatno je kak ljudi dolaze po još. Pred te događaje Plenković uvijek te ljude kupi, dovede ih, kupi im kavice i nakon toga ponovno laganje. U biti, mi danas ovdje, imao bih ozbiljan problem biti ovdje u društvu Milorada Pupovca, čovjeka koji je rekao da je HV u Oluji počinila etničko čišćenje”, kaže Milanović.

Izvor: N1 Hrvatska

Foto: Zoran Pehar

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar