U ljetnim mjesecima povećan broj zahtjeva za izdavanje putovnica

U ljetnim mjesecima povećan broj zahtjeva za izdavanje putovnica

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) svake godine u ljetnim mjesecima bilježi povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, a takva situacija uzrokuje stvaranje gužvi na šalterima MUP-ova gdje se potrebna dokumentacija za izdavanje isprava predaje.

Tako je u svibnju ove godine u Bosni i Hercegovini izdano 41.380 putovnica, što je gotovo duplo više nego u siječnju kada je izdano 23.083 putovnica. U lipnju je izdano 62.515, a u srpnju 66.721 putovnica.

Kako je kazala Feni stručna savjetnica za odnose s javnošću IDDEEA-e Amila Opardija, u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu inače je povećan intenzitet izdavanja putnih isprava.

Direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a Kantona Sarajevo Sanja Petrović podsjetila je da je u oktobru prošle godine isteklo pet godina od izdavanja biometrijskih putnih isprava i već od tada povećan je broj podnesenih zahtjeva za izdavanje putovnica.

''Najveći broj zahtjeva imali smo u lipnju kada je dnevni prosjek bio 500 podnesenih zahtjeva. U srpnju je taj prosjek bio 372, ali je u tom mjesecu zabilježeno 848 zahtjeva za izdavanje u roku kraćem od propisanog'', dodala je Petrović.

Radi ilustracije ovako velikog broja tih zahtjeva, Petrović je kazala da je za cijelu 2014. godinu bilo 907 zahtjeva za izdavanje isprave u roku kraćem od propisanog.

MUP Kantona Sarajevo od siječnja do lipnja zaprimio je oko 48.500 zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

''Bez obzira na gužve nikada dosad, osim ako nije bilo problema o neusuglašenosti podataka u matičnim uredima koje građani sami ispunjavaju, nije prekršen zakonski rok za izdavanje putne isprave'', istaknula je.

Glasnogovornica Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić ipak kaže da ove godine ne bilježe neke neuobičajene gužve u odnosu na prošlu godinu kada su imali zamjenu osobnih iskaznica i vozačkih dozvola te su gužve bile veće.

''Zbog dolaska bh. građana iz inozemstva u razdoblju sezone godišnjih odmora bilježi se povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, ali nema neuobičajenih gužvi'', pojasnio je za Fenu Šiljdedić.

Podsjetio je da je u USK-u bio organiziran štrajk pripadnika policije, odnosno uposlenika Ministarstva unutarnjih poslova Kantona, ali se nakon završetka štrajka radilo u dvije smjene te su svi zahtjevi obrađeni u zakonom predviđenom roku.
Zakonski rok za izdavanje putovnica od dana podnošenja zahtjeva je 30 dana.

Postoji i mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje putnih isprava u roku od 72 sata za što je potrebno osim za cijenu putne isprave platiti još 200 KM.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar