• U Mostaru otvorena putujuća izložba o životu Anne Frank
  • U Mostaru otvorena putujuća izložba o životu Anne Frank
  • U Mostaru otvorena putujuća izložba o životu Anne Frank
  • U Mostaru otvorena putujuća izložba o životu Anne Frank

U Mostaru otvorena putujuća izložba o životu Anne Frank

MOSTAR, 17. ožujka 2016.-  Putujuća izložba “Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” otvorena je danas u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Na trideset i dva panela ova izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o povijesti Bosne i Hercegovine u tijeku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

U ime gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića prisutne je na izložbi pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić koji je zahvalio organizatorima izložbe, naglasivši važnim to što su u cijeli projekt uključeni mladi ljudi.

– U tužnoj i tragičnoj sudbini Anne Frank koja nije imala djetinjstvo zbog nečijih suludih misli i želja, jako dobro oslikava činjenica da moramo prihvaćati druge i drugačije.            Stoga je posebice prevažno da se mladi ljudi uče prihvaćaju toleranciju i prihvaćaju da postoje drugi i drugačiji.        A svi mi svakog dana kroz svoj rad i javno djelovanje trebamo sprječavati svake predrasude i diskriminaciju, moramo podržavati ljudska prava i boriti se svakog dana za demokratizaciju našeg društva. Demokraciju, kako je to kazao Mahatma Gandhi, koja mora najslabijem zajamčiti iste prilike kao i najjačem-kazao je u svom obraćanju pročelnik Ćorić.

Izložba se realizira u okviru projekta “Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today” kojeg provodi Kuća Anne Frank u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH i fondacijom Humanost u akciji BiH, a pod pokroviteljstvom Europske unije.

Projekt je regionalnog karaktera te uključuje i Otvorenu komunikaciju (Srbija), Hrvatsku edukacijsku i razvojnu mrežu za evoluciju sporazumijevanja – HERMES (Hrvatska) i Omladinski obrazovni forum (Makedonija) – kazao je Kerim Somun koordinator projekta.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović pozdravila je otvaranje ovog događaja, naglasivši kako će se izložba, koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH, realizirati u 15 gradova u BiH

– Holokaust je bio najveći zločin kojeg mi poznajemo. Mladima je jako važno prezentirati istinu o jednom velikom, masovnom zločinu, i kada oni shvate veličinu toga zločina i njegove uzroke, vjerojatno će onda moći u budućnosti i sami sudjelovati u tome da se neki eventualni, budući masovni zločini spriječe – izjavio je novinarima predstavnik Židovske zajednice u BiH Elijas Tauber.

Prisutnima su se obratili i veleposlanik Njemačke u BiH Christian Hellbach i veleposlanik Nizozemske u BiH Jurriaan Kraaksador i Maja Nenadović, predstavnica Kuće Anne Frank.

Izložba u Mostaru bit će otvorena do 1. travnja, svaki radnim danom od 9 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Ured za odnose s javnošću  Grada Mostara

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing