U nedjelju godišnjica stradanja Hrvata Bugojna

U nedjelju godišnjica stradanja Hrvata Bugojna

Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO HB Bugojno oglasila se priopćenjem za javnost u kojem navodi, između ostalog, da se u nedjelju 27. srpnja navršava dvadeset i jedna godina od stradanja Hrvata Bugojna.

Tim povodom, bit će položeno cvijeće na Spomen križ na gradskom katoličkom groblju Sultanovići i, u crkvi Sv. Ante Padovanskog, održana sveta misa.

Egzodus Hrvata dogodio se 1993., kada su krenuli u nepoznato. 550 Hrvata prošlo je kroz logor Stadion, dvadeset hrvatskih vojnika još se vode kao nestali, od kojih je za 21 godinu pronađen samo jedan.

Nepoznata je, također, sudbina 14 hrvatskih civila. Pronađene su i identificirane dvije osobe. Sedam Hrvata je ubijeno prilikom pokušaja bijega iz Bugojna, za što nitko nije odgovarao.

S obzirom da je već godinama stanje po tom pitanju nepromijenjeno, apeliramo na nadležne institucije da ozbiljnije i sa puno više empatije pristupe rješavanju ovog problema.

Obveza preživjelih je da njeguju sjećanje na sve nevine žrtve, kao i da novim generacijama prenose istinu o stradanju Hrvata", priopćeno je.

http://bljesak.info/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar