U novu godinu uz nove namete: Očekuju nas skuplje cigarete, vozački ispiti, struja…

U novu godinu uz nove namete: Očekuju nas skuplje cigarete, vozački ispiti, struja…

Prema dosadašnjim najavama, sigurno je kako građane od iduće godine očekuju skuplje cigarete, vozački ispiti i električna energija za poslovne subjekte, a izgledno je i dodatno poskupljenje cijena goriva te samim tim i drugih proizvoda za koje se moraju plaćati troškovi transporta.

Porast cijena ne može se točno predvidjeti, govore nam iz Federalnog ministarstva trgovine, osim za one proizvode za koje su unaprijed najavljena poskupljenja.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske kazali su nam kako ne postoje službene informacije da će u 2019. godini nastupiti poskupljenje određenih proizvoda i usluga u manjem bh. entitetu.

“Redovno pratimo kretanja i vodimo evidenciju o cijenama proizvoda i usluga na mjesečnom nivou. Vrijednost potrošačke korpe u novembru 2018. godine iznosila je 1.344,38 KM, dok je u oktobru iznosila 1.345,97 KM, što znači da je niža za 1,59 KM. U studenom je zabilježen rast cijena pojedinih vrsta povrća koje nije sezonskog karaktera, dok je zabilježen pad cijena sezonskog voća te ulja. Za hranu i piće u novembru minimalno je bilo potrebno izdvojiti 562,38 KM, što je manje za 1,59 KM u odnosu na prethodni mjesec”, odgovorili su nam iz nadležnog ministarstva u RS-u.

Skuplja obuća, odjeća, režije…

Prema posljednjim podacima Agencije za statisku BiH, koji se odnose na indeks potrošačkih cijena u našoj zemlji u oktobru ove godine, registriran je rast razina cijena za 0,9 posto.

Zabilježene su više cijene odjeće i obuće, stanovanja, režija, prijevoza, obrazovanja te ostalih dobara i usluga, dok su snižene cijene hrane, pića, namještaja i kućanskih uređaja.

Nova godina, na sreću, ne bi trebala donijeti poskupljenja voća i povrća, barem u prvim mjesecima.

“Iz poljoprivredne proizvodnje ništa neće poskupjeti do kasnog proljeća kad počnu nove proizvodnje. Ukoliko dođe do poskupljenja goriva, glavnog energenta u poljoprivredi, porast će i cijene poljoprivrednih dobara”, kazao nam je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH Nedžad Bićo.

Elektroprivreda BiH najavila je poskupljenje električne energije za poslovne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iz Udruženja poslodavaca FBiH upozoravaju da bi povećanje cijena struje moglo rezultirati usporavanjem i stagnacijom rasta privrednih aktivnosti u FBiH.

“Ovo poskupljenje će se odraziti na cijenu gotovog proizvoda tako da će sva roba u BiH poskupjeti”, istakao je Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona.

Nove cijene cigareta

Od 1. siječnja 2019. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u BiH. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, pojedine cigarete bit će skuplje od 20 do 30 feniga.

Foto: UIOBiH

Foto: UIOBiH

U skladu s odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu po paklici cigareta će se u 2019. godini plaćati proporcionalna akciza u visini 42 posto maloprodajne cijene i specifična akciza u iznosu od 1,65 KM po paklici. Po kilogramu duhana za pušenje u 2019. godini plaćat će se akciza u iznosu od 114,40 KM.

Vozački ispiti

Cijene vozačkih ispita na nivou cijele BiH uskoro će biti više i za 500 KM. Jedinstveni cjenovnik kojim će biti utvrđena minimalna cijena jednog časa osposobljavanja kandidata za vozača trebao bi se primjenjivati od 2019. godine.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, liječničkog uvjerenja i testova će iznositi 1.480 KM za A kategoriju, 1.633 KM za B kategoriju, 1.660 KM za C kategoriju, ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije te 2.650 KM za D kategoriju, ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine.

Dok cijene svih proizvoda i usluga rastu iz godine u godinu, prosječna mjesečna plaća u BiH ove godine iznosi oko 870 KM, a proteklih pet godina porasla je tek za četrdesetak maraka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar