• U Odesi uništen šoping centar; Biden priznao: “Zabrinut sam, Putin nema izlaz iz ove situacije.”
  • U Odesi uništen šoping centar; Biden priznao: “Zabrinut sam, Putin nema izlaz iz ove situacije.”

U Odesi uništen šoping centar; Biden priznao: “Zabrinut sam, Putin nema izlaz iz ove situacije.”

U tijeku je 76. dan ruske invazije na Ukrajinu. U raketiranju Odese uništen trgovački centar. Biden zabrinut jer Vladimir Putin nema izlaz. Macron: “Proći će desetljeća dok Ukrajina ne bude primljena u EU.”

NOVO 8:41 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je zabrinut što ruski predsjednik Vladimir Putin “trenutačno nema izlaz, a ja pokušavam shvatiti što ćemo učiniti u vezi s tim”.

Izvori su rekli za Reuters da su se američki demokratski zastupnici suglasili o prijedlogu pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, uključujući veliki novi paket oružja.

Bijela kuća je ranije opisala Putinov govor na Dan pobjede u ponedjeljak u Moskvi kao “reviziju povijesti koja je poprimila oblik dezinformacija”.

Sovjetska pobjeda u Drugom svjetskom ratu stekla je gotovo religijski status u Rusiji pod Putinom, koji se pozivao na sjećanje na “Veliki domovinski rat” tijekom onoga što naziva “posebnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Zapadne zemlje smatraju da je to lažna analogija za opravdanje ničim izazvane agresije na Ukrajinu.

Biden je potpisao u ponedjeljak zakon koji omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini, reaktivirajući zakon iz Drugog svjetskog rata.

“Ukrajinci se svakodnevno bore za život”, rekao je Biden u Ovalnom uredu, dodajući: “Ta borba je skupa, ali bi popuštanje pred agresijom bilo još skuplje”.

Zakon se temelji na programu iz Drugog svjetskog rata čiji je cilj bio pomoći Europi da se odupre Hitleru

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Bidenova administracija uputila je vojnu pomoć od oko 3,8 milijardi dolara Kijevu.

8:40 Rusija ne planira proaktivno zatvoriti svoja veleposlanstva u Europi kao odgovor na neprijateljske mjere Zapada i proširenje sankcija Moskvi, izvijestila je u utorak novinska agencija RIA, citirajući zamjenika ministra vanjskih poslova.

“To nije u našoj tradiciji”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško za agenciju RIA.

Stoga smatramo da je rad diplomatskih predstavništava važan.

Ruskog veleposlanika u Poljskoj polili su crvenom bojom u ponedjeljak ljudi koji su prosvjedovali protiv rata u Ukrajini dok je išao položiti cvijeće na sovjetsko vojno groblje u Varšavi kako bi obilježio 77. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Moskva je nakon toga poslala snažnu prosvjednu notu

7:59 – Rusija je podcijenila ukrajinski otpor, prema najnovijim obavještajnim podacima britanskog Ministarstva obrane.

‘Njihovo planiranje u ‘najboljem slučaju’ dovelo je do vidljivih operativnih propusta, sprječavajući predsjednika Putina da objavi značajan vojni uspjeh u Ukrajini na paradi povodom Dana pobjede 9. svibnja’, stoji u priopćenju.

‘Plan invazije Rusije je vrlo vjerojatno bio utemeljen na pogrešnoj pretpostavci da će naići na ograničen otpor i da će moći brzo okružiti i zaobići populacijske centre. Ova pretpostavka navela je ruske snage da pokušaju izvesti početnu fazu operacije laganim, preciznim pristupom koji je trebao postići brzu pobjedu uz minimalne troškove. Ova pogrešna procjena dovela je do neodrživih gubitaka i naknadnog smanjenja operativnog fokusa Rusije.’

7:40 – U jučerašnjem žestokom ruskom raketnom napadu na Odesu najmanje jedna osoba je izgubila život, a petero je ranjenih. Ukrajinska vojska objavila je da su ruske rakete u potpunosti uništile trgovački centar i jedno skladište. Crni dim se nadvio nad cijelim gradom, ali sreća da je u vrijeme napada (oko 22.30) bio policijski sat pa nije bilo nikoga na cesti.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar