U općinsko vijeće Prozor-Rama žele i oni koji uopće ne žive u ovoj općini

U općinsko vijeće Prozor-Rama žele i oni koji uopće ne žive u ovoj općini

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini službeno je počela. Međutim, političke stranke i pojedinci tu kampanju vode odavno što je potvrdilo i kažnjavanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

 

Birači će ovih dana biti opsjedani kojekakvim moralnim i nemoralnim ponudama.

Dva kandidata za načelnika općine Prozor-Rama i 129 za općinsko vijeće

 

Općinsko vijeće Prozor-Rama ima 21 vijećnika, a za tu poziciju kandidiralo se 121 osoba, dok su za načelnika općine 2 kandidata.

 

Lokalna zajednica u svom djelovanju mora imati svoju samoupravu, odnosno, mali parlament, općinsko ili gradsko vijeće. Rad svakog vijeća mora se temeljiti na zakonu i lokal patriotizmu. Koliko će kandidati biti oni koji se iskreno bore za svoju zajednicu pokazuje njihov trenutni život.

 

Naime, jedan dio kandidata za vijeće općine Prozor-Rama već poodavno ne živi na prostoru općine, već su se skrasili u Mostaru, Jablanici, Sarajevu, Gornjem Vakufu – Uskoplju pa i Zagrebu, a žele biti dio općinskog vijeća i odlučivati o sudbini Rame. I protukandidat aktualnom načelniku već više od 20 godina ne živi u Rami.

 

Što ih je privuklo na tu kandidaturu?

 

Neke je uputila stranačka stega, a neke je privukao proračunski novac. Upravo taj proračun je glavna tema i naručene ekonomske analize koja se našla u pojedinim medijima. Stručnu analizu se nije moglo pronaći u nekoj stručnoj literaturi. Ta naručena analiza ne govori o tome kako je došlo do povećanja proračuna i ne nudi neke konkretne prijedloge. Samo vrijeme objave te navodne analize na početku kampanje pokazatelj je narudžbe; tko je naručitelji i zašto je naručena.

 

Dobro plaćeni poslušnici

 

Na neki način prihvatljivo je da se ti plaćeni analitičari uključuju u kampanju prema odredbi narudžbe. Zabrinjavajuće je da se ponovno u kampanju uključuje svećenik koji se u redovničkoj odori fotografirao s plakatom političkog kandidata. Objava fra Andrije Jozića također je tempirana da posluži kampanji, a i vrapci na grani znaju da je on kao „poslušnik“ političke opcije glavna kočnica što nije otvoren Dom za starije i nemoćne Rama Šćit.

 

Zar ne bi trebao biti u prvom planu narod, a ne političari i političke odrednice koje stižu iz Mostara? Očito ne! Narod je ostao na zadnjem mjestu.

 

Upravo stanje države, ne formiranje federalne vlasti već dvije godine, stalno plašenje ugroženošću od drugih i miješanje u političku promociju i donošenje političkih odluka  onih koji bi trebali biti moralna vodilja  tjeraju ljude da bježe iz ove države. Takvo stanje i dovodi do loše ekonomske situacije pa su ljudi prinuđeni bježati i od ekonomske nesigurnosti i političke sluđenosti.

 

Dobro bi bilo da svi kandidati koji se nude u svojoj političkoj kampanji budu konkretni i kažu što su do sada učinili za općinu Prozor-Rama i koja su to njihovi konkretni programi i projekti za poboljšanje uvjeta života, a ne da budu smišljene floskule u Mostaru ili Sarajevu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar