U organizaciji udruge „Glas“ u Motelu Rama održano predavanje: Rod i rodna ravnopravnost

U prostorijama Motela Rama danas je od 11 sati održana promocija UN SCR 1325 u sklopu čega su sudionici  edukacije obrađivali teme vezane za rodnu ravnopravnost, položaj žena i muškaraca u društvu, uzroke i posljedice neravnopravnosti spolova, a središnja tema bila je implementacija i promocija Rezolucije u općini Prozor-Rama.

Organizator ovog projekta je udruga „Glas“ iz Prozora. Voditeljica  edukacije bila je Sanja Tošić, ekspertica za ljudska prava i rodnu ravnopravnost.
Prije početka predavanja prisutne je pozdravila direktorica udruge „Glas“, Marija Beljo.

Na ovoj edukaciji sudjelovali su predstavnici Općine Prozor-Rama, Doma zdravlja „Rama“, Kulturno sportskog centra Prozor Rama, djelatnici Srednje škole Prozor, OŠ Marka Marulića Prozor, OŠ fra Jeronima Vladića Ripci, OŠ Alije Isakovića Prozor, Policijske postaje Prozor-Rama, Gradske knjižnice te udruge „Glas“, a za sve njih bio je upriličen zajednički ručak između dva bloka predavanja.

Direktorica udruge „Glas“ Marija Beljo ističe kako je predviđen nastavak ove edukacije u svibnju 2015. godine.

„Cilj ove edukacije bila je promocija UN SCR 1325. To je jedna Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja se odnosi na žene, mir i sigurnost, odnosno na ulogu žena, a mi smo danas pričali i o ulozi žena i o ulozi muškaraca u izgradnji mira. Dosadašnja iskustva s terena vezana konkretno za ovu Rezoluciju jest spoznaja da je jako teško, osobito na općinskoj razini, nešto uraditi zato što se tu odvija stvarni život i tu je neophodno izazvati promjene. Najmanje promjene su bolje nego samo obično slovo na papiru. Sudionici današnje edukacije su i prekoračili moja očekivanja jer su se ponudili da, na našoj sljedećoj edukaciji koja će biti u svibnju, razgovaraju o načinu primjene ove Rezolucije na području općine Prozor Rama.“, kazala je za Ramski vjesnik Sanja Tošić, voditeljica današnje edukacije.

Ovaj projekt financira Agencija za ravnopravnost spolova BiH, a implementira ga udruga „Glas“  koja se odazvala na poziv iste Agencije, svjesna toga da je UN SCR 1325 nepoznanica za područje općine Prozor Rama. Pogledavši primjere drugih općina, članovi udruge Glas odlučili su primijeniti Rezoluciju i na našu općinu pokušavajući doraditi i proširiti napisani projekt, što se danas i dokazalo na ovoj edukaciji.

“Ja sam stvarno pozitivno iznenađena i oduševljena posjećenošću ove edukacije. Zastupljene su bile gotovo sve institucije s područja naše općine. Zahvaljujem im se. Udruga Glas će i dalje raditi na ovakvim projektima, osobito motivirani današnjim događajem i saznanjem da postoji interes institucija i pojedinaca. Radit ćemo slične projekte u kojima ćemo zastupati interese naših korisnica i korisnika te raditi na poboljšanju kvalitete života ovdje u Prozoru.“, izjavila je za naš portal Marija Beljo, direktorica udruge „Glas“.
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar