U par klikova do slobode: Od iduće godine razvodi preko interneta

U par klikova do slobode: Od iduće godine razvodi preko interneta

Bračni partneri u Velikoj Britaniji, koji se odluče za razvod braka, neće više morati suočavati se jedni s drugima u sudnici, već puno jednostavnijim putem – preko interneta.

Izmjenama tamošnjeg Obiteljskog zakona predviđeno je da se od iduće godine sve rasprave, prigovori i ostali postupci prilikom podnošenja zahtjeva za razvod mogu obaviti putem računala ili mobilnog telefona, prenosi Klix.ba.

Ni suci više neće morati u sudnicu

Parovi koji se sporazumno odluče na razvod moći će odgovoriti na niz pitanja, primjerice o djeci ili zajedničkoj imovini, putem online formulara. U budućnosti se predviđa da ni suci neće morati dolaziti u sudnicu kako bi okončali brakorazvodni proces.

Protivnici ove ideje tvrde da će uvođenje takve mogućnosti razvoda obezvrijediti i sam brak.

Teži slučajevi ipak offline

“Brak je ozbiljan biznis. Stoga razvod zahtjeva vrijeme, razmišljanje i razumijevanje, a ne nepromišljeno brzi online način. Bilo bi pogrešno regulirati razvod poput objave tvita. To treba učiniti ljudski i osobno”, smatra Harry Benson iz britanske Fondacije Brak.

Pristaše i pokretači ovog prijedloga uvjereni su kako će se na ovaj način uštedjeti novac i vrijeme. Međutim, teži slučajevi razvoda ipak će morati ići na sudove i rješavati se tradicionalnim putem.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar