U Parlamentu FBiH danas drugi pokušaj sastanka novog rukovodstva entiteta, Lendo neće doći

U Parlamentu FBiH danas drugi pokušaj sastanka novog rukovodstva entiteta, Lendo neće doći

Iako je izvjesno da se novoizabrani član rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Refik Lendo neće pojaviti, druga dva člana, Igor Stojanović i Lidija Bradara će i danas doći u entitetski parlament u pokušaju organiziranja sastanka novog rukovodstva.

Sastanak je najavljen u 10:30, a ideja da se organizira je došla jučer nakon što je propao prvi pokušaj zajedničkog susreta, na kojem treba biti dogovoreno tko će biti predsjednik, a tko potpredsjednici entiteta.

U samom početku je došlo do različitog tumačenja načina organiziranja sastanka. Naime, nikakav zakon nije propisao tko organizira sastanak i kada ga organizira, osim što je propisano da se troje izabranih kandidata međusobno dogovaraju tko će biti predsjednik. To sada stvara pravnu zavrzlamu jer svako na svoj način može tumačiti dalje postupanje.

Naime, prvo je jučer predsjednik Doma naroda FBiH Tomislav Martinović pozvao novoizabrane službenike da se povuku u salu na sastanak. Ipak, Lendo to tako nije shvatio i prema naknadnim izjavama on smatra da se sastanak ne treba održavati tek tako, već da treba sačekati dobivanje certifikata te da on kao najstariji treba organizirati sastanak.

Tako ne misle Igor Stojanović i Lidija Bradara

Oni su odmah jučer planirali dogovor o predsjedniku. Ipak, ova situacija je ogolila trenutno stanje u FBiH, a to je da SDA ne želi uopće pregovarati o predsjedniku FBiH bez dogovora o novoj Vladi FBiH. Ta stranka, s obzirom da kontroliše klub Bošnjaka u Domu naroda, prema trenutnim izbornim pravilima drži ključeve vlasti i planira pregovore za federalnu vladu.

S druge strane Osmorka i HDZ već imaju potpisan sporazum o koaliciji i vlast u FBiH žele praviti bez SDA. Ipak, ne mogu bez potpisa Refika Lende.

Lendo danas neće doći na sastanak, a prema najavama planira se odazvati na sastanak nekada tokom sljedeće sedmice. Drugim riječima već smo ušli u fazu pravnog nadmudrivanja, za jedne blokada, a za druge poštivanja zakona i pozivanja na izbornu volju. Ono što bi mogla biti politička realnost jeste da bi ovo stanje moglo potrajati i mjesecima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing