U pitanju opskrba strujom, plinom, internetom, radnici BHRT-a na rubu egzistencije

U pitanju opskrba strujom, plinom, internetom, radnici BHRT-a na rubu egzistencije

Nakon usvojene Rezolucije o važnosti funkcioniranja BHRT-a, na potezu je Porezna uprava Federacije BiH, kojoj je rezolucijom naloženo da deblokira račune BHRT-a do okončanja sudskih sporova s RTRS-om.

Dok se čeka odluka nadležnih organa u Federaciji BiH, situacija na BHRT-u je sve teža jer brojni računi dolaze na naplatu i izvjesna je i redukcija programa. Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine kažu da su, nakon što je Rezolucija o važnosti funkcioniranja BHRT-a usvojena u Zastupničkom domu, zatražili mišljenje Ministarstva financija Federacije BiH o daljim koracima o pitanju deblokade računa BHRT-a.

Iz Ministarstva financija potvrdili su nam da su primili akt Porezne uprave te da će biti razmotren po hitnom postupku

BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ, ravnatelj BHRT-a: “Ova Rezolucija sasvim sigurno oslobađa Poreznu upravu svake odgovornosti za blokadu računa. Najviše zakonodavno tijelo u Federaciji je reklo da račun zbog višeg javnog interesa treba biti odblokiran i da Porezna uprava u tom smislu više nema nikakve odgovornosti tako da ja očekujem i pozivam da se račun što prije deblokira. A situacija na BHRT-u je sve teža. Ako se u narednih 10 dana ne plate obveze prema kompanijama od kojih se iznajmljuju serveri, web portal BHRT-a će biti ugašen.”

EDIS DELJKOVIĆ, šef tima Multimedije BHRT-a: “Vrlo je izvijesno da će do desetog ovog mjeseca web stranica BHRT-a ukoliko se ne odblokiraju računi BHRT-a biti ugašena jer ne možemo izmiriti račune prema kompaniji koja nam nudi usluge hostinga za našu web stranicu. Gašenjem web portala, BHRT će ostati bez jednog od ključnih segmenata i kanala informiranja. Dok sat otkucava portalu, ni televizija i radio nisu u boljoj poziciji. Računi dolaze na naplatu, a BHRT zbog blokiranih računa nema mogućnost da izvršava svoje obaveze.”

BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ, ravnatelj BHRT-a: “Već nismo u mogućnosti da nabavimo gorivo za naša vozila. Program priprema drastičnu redukciju, pokušat ćemo zadržati Informativni porogram a sve ostalo će ici u reprizi… Pored Informativnog pokušat ćemo zadržati i Jutro, ali je upitno koliko će moći opstati. Već imamo najave da će nam biti isključeni internet u zgradi RTV doma, u opasnosti je opskrba strujom, a od Sarajevogasa smo dobili upozorenja da će nam biti isključen plin. Računi na naplatu dolaze i za 870 radnika BHRT-a koji su dovedeni na rub egzistencije. Većina njih ima plaću koja je ispod prosječne na entitetskoj razini. Dvije plaće su zaradili, a posljednje uplate na račun imali su u veljači.”

DAMIR SMITAL, predsjednik Sindikata radnika u BHRT-u: “Mi očekujemo implementaciju ove Rezolucije i nadamo se da će Porezna uprava odblokirati račune kako bi radnici mogli primiti sada već svoje dvije zarađene plaće da bi mogli isplatiti kredite, platiti račune, da bi mogli prehraniti svoje obitelji.”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar