U ponoć počinje primirje u Siriji, Obama upozorio Rusiju i Asada

U ponoć počinje primirje u Siriji, Obama upozorio Rusiju i Asada

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji,  upozorivši režim Bashara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet pažljivo pratiti njihovo provođenje primirja.

– Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati – rekao je Obama nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, inzistirajući na odgovornosti Damaska i  Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati rat u Siriji, prenosi Prvi.tv

– Zaustavljanje neprijateljstava koje treba stupiti na snagu (u petak u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju kaosa – rekao je Obama.

– Svi znaju šta se treba dogoditi: sve strane moraju zaustaviti napade, uključivo i zračne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju. Sve to ovisit će uvelike o sirijskom režimu, Rusiji i njezinim saveznicima – rekao je

Obama je izrazio uvjerenost da će Sjedinjene Države odnijeti pobjedu protiv Islamske države. – Neće biti primirja kada se radi o ISIL-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti – rekao je.

Režim Bashara al Asada i opozicija kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebao stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Obama je rekao kako će SAD učiniti sve kako bi primirje uspjelo.

– Nitko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za pesimizam, ali povijest će nam strogo suditi  ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući okončati ovaj užasni sukob diplomatskim putevima – rekao je američki predsjednik.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar