U Sarajevu pobuna urodila plodom: Iz karantene ljude puštaju kući

U Sarajevu pobuna urodila plodom: Iz karantene ljude puštaju kući

Pobuna koja je u ponedjeljak izbila u objektima za izolaciju građana Bosne i Hercegovine koji su se u zemlju vratili iz inozemstva urodila je plodom jer su ih vlasti odlučile pustiti u kućnu izolaciju. Nakon što su u ponedjeljak prisilno izolirani u Sarajevu i Zenici započeli štrajk glađu, u večernjim su satima iz sarajevskog studenskog doma kućama pustili petnaest osoba koje su tamo provele protekla dva tjedna otkako su stigli iz Švedske u postupku repatrijacije.

Voditelj centra Muhamed Mulaibrahimović potvrdio je kako će u utorak biti pušteno još 45 osoba, a suglasnost za to dao je županijski stožer civilne zaštite, prenijela je Hina. U Sarajevu je u prisilnoj izolaciji bilo više od 90 osoba, a svima njima izdani su nalozi po kojima su morali biti odvojeni od svijeta čak 28 dana iako su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da izolacija traje do dva tjedna.

U Zenici gdje je tijekom dana također izbio štrajk glađu prisilno je izolirano više od 80 osoba. Svi su se žalili na uvjete smještaja kao i na činjenicu da ih nitko ne obilazi niti su podvrgnuti testiranju kako bi se potvrdilo ima li uopće među njima zaraženih. Istodobno, u objekt za izolaciju koji je za to izdvojen u Ortiješu kod Mostara, odbili su doći ljudi iz općine Prozor-Rama. Agencija Hina piše kako je i u ovom slučaju riječ je o povratnicima iz inozemstva koji su najprije po dolasku na granicu BiH dobili rješenja o obaveznoj samoizolaciji, no potom im je na kućne adrese došla policija koja ih je silom privela u izolaciju u Ortiješ.

”U kriznom stožeru Hercegovačko-neretvanske županije novinarima nisu mogli dati nikakve suvisle informacije kako se i po kojem kriteriju povratnici iz inozemstva smještaju u karantenu a načelnik općine Rama Jozo Ivančević izjavio je kako neće dopustiti da četvorica njegovih sugrađana za koje je također naloženo privođenje u Ortiješ budu tretirana na taj način”, piše Hina. Ivančević je izjavio kako “po cijenu osobnog privođenja” nije spreman ”sakupljati sugrađane i slati ih u neku mostarsku karantenu gdje bi se još mogli i zaraziti”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar