U školskoj 2021./2022. u BiH upisano 3.257 učenika manje nego godinu ranije

U školskoj 2021./2022. u BiH upisano 3.257 učenika manje nego godinu ranije

Demografski problemi u Bosni i Hercegovini nažalost nisu nikakav novost, pa čak sve manje i manje obična vijest. Gotovo svi to prihvaćaju kao normalno stanje stvari.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

Egzaktnih podataka nema, domaće vlasti to kriju na sve moguće načine pa se okvirno možemo ravnati tek prema podacima europskih zemalja i civilnog sektora iz naše zemlje. Popisa stanovništva nije bilo 2021. godine, veliko je pitanje kada će ga i biti.

Međutim, sve to domaće političke (kvazi)elite ne sprječava da bez srama i stida čak navode kako se demografski i obnavljamo. Koristeći podatke jedne općine ili jedne škole spremni su zarad jeftinih političkih poena tvrditi kako BiH i nije u tolikom demografskom problemi. Naročito tijekom izbornih kampanja.

Porazna statistika

Nažalost po sve nas u ovoj zemlji, to je daleko od istine. Veliko je pitanje ima li u BiH više od dva i pol milijuna stanovnika što je samo po sebi totalna demografska katastrofa.

Agencija za statistiku BiH ovih dana izbacila je podatke oko broja učenika u osnovnim školama u našoj zemlji. I oni su poražavajući.

“Na području BiH na početku školske 2021./2022. godine djelovalo je 17.021 redovitih osnovnih škola (matične i samostalne sa područnim školama) i 46 škola za djecu sa poteškoćama u razvoju.U školskoj 2021./2022. u BiH upisano je 264.802 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 3.257 učenika, ili 1,2 posto”, navodi se. Sudjelovanje broja učenica u odnosu na ukupan broj učenika iznosi 48,5 posto.

U školskoj 2021./2022. godini u prve razrede je upisano 28.013 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 1,9 posto. Od ukupnog broja učenika, u nižim razredima (od prvog do petog razreda, odnosno ISCED 1) je bilo 54,3 posto učenika, dok je u višim razredima (od šestog do devetog razreda, ISCED 2) bilo 45,7 posto učenika.

U školskoj 2021./2022. godini u nastavni proces bio je uključen 24.601 nastavnik, a od toga 18.157 žena ili njih 73,8 posto.

Rapidni pad broja stanovnika

Ovi podaci nisu izuzetak nego pravilo posljednjih godina. Već desetak godina iz jedne i drugu školsku godinu bilježimo sve manje učenika i studenata. Ukoliko znamo trend odlazaka, ali i katastrofalne podatke o prirodnom priraštaju u ovoj zemlji ovo je, nažalost, samo logičan slijed događaja. A sve ovo se sigurno neće promijeniti samo od sebe nego napornim radom bh. vlasti.

Njih nikada nije bilo, a apsurdno je očekivati kako će se situacija u nekom razumnom vremenskom razdoblju promijeniti. A do tada bi ova država mogla skliznuti na manje od milijun i pol stanovnika kada će se politike pasti u vodu i kada sve današnja politička tvrljenja više neće imati smisla.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar