U Stocu zajedništvo, a u Rami, Tomislavgradu, Čapljini, Livnu – oštra borba za svaku fotelju

U Stocu zajedništvo, a u Rami, Tomislavgradu, Čapljini, Livnu – oštra borba za svaku fotelju

-Nema nikakve bitke za Prozor-Ramu. HDZ 1990 i njihov kandidat bit će uvjerljivi pobjednik, komentirao je Cvitanović.

Hoće li se stranke članice Hrvatskog narodnog sabora na lokalnim izborima zakazanim za 15. studenoga držati odluka Predsjedništva HNS-a o, kako je već u nekoliko navrata zaključeno, “zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen kako bi zajednički spriječili disperziju glasova u tim sredinama i ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat te očuvali i ojačali položaj hrvatskog naroda”?

Kada se govorilo o takvom zajedništvu, prvo se spominjao Stolac i barem što s tiče te općine to pitanje je riješeno, ali u većinski hrvatskim općinama, barem sudeći po preliminarnom pregledu ovjerenih političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima za načelnike Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), očekuje se vrlo, vrlo oštra borba za nadmoć u lokalnim sredinama. No, treba podsjetiti da stranke HNS-a još nisu dogovorile mnoge koalicije ni za vijeća ni za načelnike, primjerice u Fojnici, Jajcu, Bugojnu, Busovači te će vjerojatno opet biti međusobnih optuživanja zbog izgubljenih načelničkih ili vijećničkih mjesta.

U Stocu hrvatske stranke u zajedništvu, nema SDA, ali ima ‘navala’ neovisnih

Jedna od najzanimljivijih situacija je u Stocu gdje su prošli izbori nasilno prekinuti i gdje bošnjačke stranke konačno žele preuzeti vlast od dugogodišnjeg pobjednika – HDZ-a BiH. No, već ranije je poznato da sve stranke s hrvatskim prefiksom idu zajedničkim nastupom na izbornim listama te će podržati jednog kandidata na načelnika općine. To je za Dnevni list ponovno potvrdio Stjepan Bošković, načelnik ove općine i ujedno predsjednik županijskog odbora HDZ HNŽ-a.

-Koalicija je već prijavljena i što se tiče općine Stolac jedan službeni kandidat bit će podržan od svih hrvatskih stranaka, potvrdio je Bošković.

No, jasno je da će se za Stolac voditi, za nadati se, demokratska bitka jer prema pregledu ovjerenih političkih subjekata za učešće za Općinska vijeća, uviđa se jedna vrlo zanimljiva činjenica – čak 27 političkih subjekata od kojih čak 15 neovisnih kandidata za općinsko vijeće i vrlo jasna namjera za bošnjačkom većinom u općinskom vijeću. No, ono što je najzanimljivije je da među tim akterima koji će se natjecati u Stocu nema najjače bošnjačke stranke SDA – ni na listi za načelnika, ni na listi za Općinsko vijeće.

Naime, među strankama za općinsko vijeće su SBB, Prva stanka, Platforma za progres, SDP, Građanski savez i, još jedna zanimljivost – Dodikov SNSD. Od hrvatskih stranka sudjeluju HKDU BiH, HSP BiH, HDZ BiH, HDZ 1990, HSS.

Hoće li ‘Devedesetkina’ Prozor-Rama ipak pasti ili možda neće?

S druge strane, u općini Prozor-Rama predstoji još jedna od ‘epskih bitaka’, u toj općini najjačeg kandidata HDZ 1990, i kandidata HDZ BiH za načelnika općine. No, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović za Dnevni list kaže da ove “bitke” u Prozoru-Rami neće biti.

-Nema nikakve bitke za Prozor-Ramu. HDZ 1990 i njihov kandidat bit će uvjerljivi pobjednik, komentirao je Cvitanović.

U toj općini dugogodišnji ‘Devedesetkin’ načelnik općine dr. Jozo Ivančević, općine s najvećim proračunom u BiH u odnosu na broj stanovnika, ide u lov na još jedan načelnički mandat. Ivančević je načelnik ove općine od 2008. godine i pokrenuo je mnoge infrastrukturne projekte u Prozoru-Rami i bilo kojem drugom kandidatu svakako će biti teško ugroziti ga iako se nikako ne smiju podcijeniti ni ostali kandidati.

Naime, HDZ 1990, HDZ BiH, HRS, SDA i SBB prijavili su kandidaturu za načelnika, a kolike nade i želje HDZ BiH ima za Ramu svjedoči i prošlogodišnje imenovanje za predsjednika OO HDZ BiH Rama dr. Josipa Grubeše, državnog ministra pravde. No, koliko će to pomoći u ovom slučaju, ostaje za vidjeti.

Podsjetimo, na lokalnim izborima u listopadu 2016. godine tadašnji kandidat Jozo Ivančević dobio je povjerenje 3.548 birača, a kandidat HDZ-a BiH Jerko Pavličević 3.245 glasova, dok je kandidat SDA SmajoHeljić zabilježio 597 glasova.

HDZ bori se za primat u Livnu, Tomislavgradu i Čapljini

Barem što se tiče lokalnih sredina naseljenih većinski Hrvatima, zanimljivo će biti i u Tomislavgradu i Livnu. U Tomislavgradu za mjesto načelnika općine boriti će se kandidati HDZ BiH, HDZ 1990, HNL, HRS i Hrvatski nacionalni pomak, nova stranka koju je osnovao izbačeni HDZ-ovac Ivan Vukadin. Tomislavgrađani su skloni Vukadinu i za HDZ BiH je vrlo upitna pozicija načelnika, ali i većine u Općinskom vijeću.

Slično je i u Livnu gdje za načelnika općine imaju HDZ BiH, HDZ 1990, HNL Josipa Perića, HRS, SDP, Županijska neovisna lista, kao neovisni kandidat prijavio se Stipo Đapić.

I u Čapljini će zlata vrijediti svaki glas – u tom gradu za poziciju gradonačelnika kandidirali su HDZ BiH, HDZ 1990, HSS, HRS kao i dva neovisna kandidata Mile Raguž i Filip Krvavac.

(Izvor: Dnevni list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar