U subotu u Tomislavgrad i Ramu dolaze turistički vodiči iz Društva turističkih vodiča Split

U subotu u Tomislavgrad i Ramu dolaze turistički vodiči iz Društva turističkih vodiča Split

U subotu, 23. studenoga 2019.  u Tomislavgrad i Ramu dolaze turistički vodiči iz Društva turističkih vodiča Split, uz predsjednicu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske  Kristinu Nuić Prka koja okuplja 20 udruga vodiča iz cijele Hrvatske i članica je Svjetske federacije turističkih vodiča.

 

Predsjednik DTVS Ivo Luketa rekao nam je kako svake godine udruga organizira studijska putovanja za kolege te edukacije , a naš kraj je povijesno važan za povijest hrvatskog naroda i itekako vezan uz Splitsko- dalmatinsku županiju, a ujedno predstavlja i novu,  još nedovoljno otkrivenu destinaciju. Kristina Nuić Prka je izrazila iznimno zadovoljstvo i zahvalu DTVS na odabiru Tomislavgrada i Rame kao destinacija ovog studijskog putovanja s obzirom da  i sama potječe iz Hercegovine.

Kristina je istaknula: “Općepoznata činjenica da sve bolje agencije, pri stvaranju programa ponude, konzultiraju ljude na terenu- turističke vodiče koji su stoga izvrsna promocija . “Inače, Kristina Nuić Prka  je jedan od inicijatora osnivanja “Udruge za promicanje turizma i baštine Hercegovine- Terra lucis  koja je okupila ugledne stručnjake iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske, a u njezino vodstvo izabrani su predstavnici svih dijelova Hercegovine. U realizaciji je i prvi veliki projekt ove udruge u osnivanju, izdavanje turističkog vodiča “Hercegovina” koji će na moderan i sadržajan način predstaviti sve potencijale ovog kraja te olakšati sve većem broju turista da što jednostavnije upoznaju potencijale Hercegovine. U okviru projekta Tomislavgrad predstavlja doktorant arheologije i kustos  kustos Franjevačkog muzeja  Stipan Dilber. Domaćin  posjetiteljima je ravnatelj Fra Jozo Križić. Samu realizaciju očekujemo kroz slijedećih nekoliko mjeseci. Grupu vodiča iz Splita vodi prof. povijesti Ivan Bošnjak i član Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje, također članice ove inicijative. Uistinu dobra turistička promocija kraja u struci i podrška razvoju turističkih potencijala našeg kraja. Rama nije dio tog projekta , no veselim se ovom putovanju“ – zaključila je Kristina Nuić Prka.

 

Nakon posjeta Tomislavgradu posjet se nastavlja u Rami i Franjevačkom samostanu Rama Šćit. Franjevački samostan i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Šćitu, općina Prozor, proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine . Nacionalni spomenik se sastoji od ostataka samostanske zgrade iz 1857. godine, oblika i dekoracije eksterijera crkve, pokretnog naslijeđa i kulturnog krajolika. Naravno, u Rami je predviđen i ručak uz domaću hranu.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar