U tijeku završni pritisak za formiranje Vlade Federacije BiH!?

U tijeku završni pritisak za formiranje Vlade Federacije BiH!?

Dok se Dragan Čović, lider HDZ-a BiH u svojstvu čelnika Parlamenta BiH, ovih dana nalazi  na službenom putu u Rusiji, a lider jedne od članica vladajuće koalicije Željko Komšić u svojstvu čelnog čovjeka Predsjedništva BiH odlazi u posjet papi Franji međunarodna zajednica evidentno pojačava pritisak da njih dvojica zajedno sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem i vođom SDA Bakirom Izetbegovićem konačno završe nedovršeni posao, a to je završetak formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu iz SDA pozivaju HDZ-a BiH da predloži kandidata za predsjednika FBiH, čime bi bio otkočen proces imenovanja nove entitetske vlade, dok iz HDZ-a BiH poručuju da od formiranja nove Vlade FBiH nema ništa dok se ne izmijeni Izborni zakon BiH i to po želji te stranke i dok se ne izvrši rekonstrukcija federalnih ministarstva.

Brojni pozivi na formiranje vlasti

Povodom neformiranja Vlade FBiH 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora, N1 televizija zatražila je komentar Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH koji je poslao znakovitu poruku.

– Ured visokog predstavnika poziva na formiranje vlasti FBiH bez odlaganja. Blokada procesa formiranja vlasti kako bi se isposlovalo željene izmjene Izbornog zakona BiH ne samo da produbljuje postojeće podjele u zemlji, već i otežava postizanje bilo kakvog kompromisa. Građani su glasali za nove vlasti prije 18 mjeseci te je vrijeme da im izabrani dužnosnici to i ispune –  naveli su iz OHR-a.

Glasnogovornica Delegacije EU-a i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH, Jamila Milović-Halilović, za N1 je kazala da je formiranje vlasti u BiH na svim razinama nakon izbora 2018. od presudnog značaja za proces europskih integracija zemlje.

– To je podjednako važno i za vlasti FBiH, kao i za dvije preostale županije koje još nisu formirale novu vlast. Imajući u vidu da je BiH podnijela zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU i da je Vijeće EU-a pozdravilo Mišljenje Europske komisije, BiH mora pokazati sposobnost provesti izborne rezultate i spremnost prevazići poteškoće u duhu dijaloga i kompromisa – navela je Milović-Halilović.
Također, reagirali su i iz Veleposlanstva SAD-a u BiH te istaknuli ,nakon više od godinu dana od izbora održanih 2018. godine, krajnje vrijeme da se formira vlast na svim razinama i da se primijenie izborne rezultate.

– Kao što smo stalno govorili, pozivamo sve stranke da ostave po strani uske stranačke interese i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana –  poručili su iz Veleposlanstva SAD-a.

Razgovori o tehničkim izmjenama

Istovremeno, kako je objavio portal klix.ba delegacija EU-a u BiH započela je u ponedjeljak novu rundu razgovora s bh. političarima o izmjeni Izbornog zakona BiH. Težište razgovora s bh. parlamentarcima na sastanku koji je vodio specijalni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler bilo je uvođenju novih tehnologija u izborni proces, poput elektronskog glasanja, skenera za glasanje, elektronskog brojanja glasova i glasanja putem interneta, ali i još suvremenijih metoda, s ciljem da izbori u BiH budu transparentniji i pošteniji. Prema istome izvoru, sastanku sa Sattlerom i sa stručnjakinjom EU-a Cristinom Frutos Lopez prisustvovali bh. parlamentarci Dženan Džonlagić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Damir Arnaut (Naša stranka), Alma Čolo (SDA), Sanja Vulić (SNSD), a prisustvovali su i predstavnici SDP-a BiH, PDA, i Nezavisnog bloka, te član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Suad Arnautović. Klix dodaje i da će Delegacija EU-a u BiH u lipnju napraviti probu provođenja izbora na određenom uzorku populacije uz korištenje novih metodologija.
Očigledno , na ovim razgovorima koji se vode o Izbornom zakonu nema ni riječi o njegovim eventualnim izmjenama na način da se udovolji zahtjevima HDZ-a BiH.

Na svojevrstan način tako nešto potvrdio je i potpredsjednik SDA i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH  Mirsad Zaimović koji je jasno poručio da su izmjene Izbornog zakona koje traži HDZ neprihvatljive te ‘da očekuje da će HDZ reterirati jer njihov tvrd stav nije dobar ni za koga’.
Sudeći najnovijim reakcijama OHR-a i američkog veleposlanstva, te razgovorima koje vodi Delegacija EU u BiH o promjenama izbornog zakona poprilično je jasno da je u tijeku još jedan pokušaj pritiska, možda i završni, da se što prije formira federalna vlast.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar