• U Tirani održana međunarodna konferecija
  • U Tirani održana međunarodna konferecija

U Tirani održana međunarodna konferecija

Franjo Topić: “Nažalost, u BiH, kao i u nekim zemljama jugoistočne Europe, postoji nostalgija za bivšim komunističkim sustavom što priječi izgradnju demokratskog društva i europskih vrijednosti: «Svi oni koji žale za komunizmom, mogu otići u Sjevernu Koreju.»

Tirana – Međunarodna studijska konferencija na temu «Zemlje mediteranske Europe i socijalni dijalog: izazovi rada, imigracije i socijalne kohezije u promjeni aktualnog društvenog modela», održana je od 15. do 17. travnja u Tirani (Albanija). Seminar su organizirali EZA (Europaisches Zentrum fur Arbeitnehmerfragen), MCL (Movimento Cristiano Lavoro), SAUATT (Samostalni albanski sindikat), a pod pokroviteljstvom Europske komisije i Ministarstva socijalne politike Albanije. Na konferenciju su sudjelovali predstavnici iz 15 zemalja. Uz domaćine iz Abanije konferenciji su bili nazočni sindikalni predstavnici iz Austrije, Španjolske, Grčke, Malte, Cipra, Italije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Portugala, Maroka i Cipra.
Predsjednik MCL-a Carlo Costalli u svom je pozdravu naglasio kako je ekonomski razvoj temeljni uvjet socijalnog razvoja te kako i Bruxelles treba promijeniti neke strategije, a sve to traži razumijevanje i dijalog, a u tom dijalogu vlastiti identitet neće se izgubiti.
Predsjednik SAUATT-a, Bilbil Kasmil, kazao je kako je organizacija ovog događaja velika čast za Albaniju. U svom je obraćanju kazao kako je Albanija specifična po svojoj vjerskoj harmoniji koja ju obilježava godinama te kako rad sindikata u Albaniji karakterizira i politička neutralnost i dobra suradnja različitim državnim institucijama.
Prof. dr. Vittorio Emanuele Parsi, profesor s Katoličkog sveučilišta u Milanu, u svom je predavanju stavio poseban naglasak na imigraciju, integraciju i pitanje sigurnosti koje smatra odlučujućim faktorima EU: «Europa je manje sigurna danas nego što je bila, od ukrajinske krize pa dalje.» Pitanje europske sigurnosti je i pitanje integracije i politika proširenja, jer je lakše kontrolirati sigurnost onih koji su zajedno, unutar EU. Dotaknuo se i često spominjane rečenice kako će «imigracija plaćati mirovine europljanima» rekavši kako će to biti moguće samo ako ta imigracija bude imala regularan posao.
Predsjednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost iz Srbije, Branislav Čanak, naglasio je kako je posao glavni prioritet za mlade i preduvjet za razvoj. U velikim promjenama koje su zahvatile kapitalizam kao sustav, klasične ranjive skupine na tržištu rada mladi i žene, bit će još više pogođene. Imajući u vidu globalne uzroke i posljedice ovog restrukturiranja kapitalističkog sustava jasno je da će biti potrebni globalni prije nego nacionalni odgovori.
U svom izlaganju predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić je naglasio kako dijalog nema alternativu i kako u svjetlu novih promjena, aplikacije BiH za članstvo u EU, važan je i proces izgradnje demokratskog društva. Nažalost, u BiH, kao i u nekim zemljama jugoistočne Europe, postoji nostalgija za bivšim komunističkim sustavom što priječi izgradnju demokratskog društva i europskih vrijednosti: «Svi oni koji žale za komunizmom, mogu otići u Sjevernu Koreju.» Posljedice rata i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat, ali je ostavio i nepravedan ustroj koji je podijelio i državu i društvo, danas je posebno vidljiv i presudama Haškog suda. Topić je naglasio kako su sramne presude izrečene Karadžiću i Šešelju, koji su bili promotori i provoditelji agresorske politike prema Hrvatskoj, BiH i Kosovu. «Ovih dana u Srbiji su pripreme za izbore. Predsjednik države, Nikolić, bio je potpredsjednik Šešeljeve Radikalne stranke, inspirirane četničkim idealima, a aktualni predsjednik Vlade Vučić je bio glavni tajnik te iste stranke.»
Svoje je izlaganje Topić zaključio kako nije normalno da netko tko je teritorijalno zauzimao pola Hrvatske i BiH te svojom ideologijom i propagandom «promovirao» ubijanje tisuća ljudi, bude oslobođen svih optužbi, iako se njihova retorika nije promijenila od ratnih dana.
Ministar za mlade i i socijalnu politiku u vladi Albanije, Blendi Klosi, istaknuo je kako je socijalni dijalog najvažniji za socijalnu stabilnost: «Imamo potrebu za vašim mišljenjima i prijedlozima kao i za vašom suradnjom.»

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing