U Turskoj otkriveni otisci ljudskog stopala stari 8.400 godina

U Turskoj otkriveni otisci ljudskog stopala stari 8.400 godina

Turski arheolozi su u arheološkom parku Barcin Hoyugu u Bursi pronašli otiske stopala odrasle osobe iz mlađeg kamenog doba ili neolitika za koje tvrde da datiraju od prije 8.400 godina, prenosi Anadolu Agency.

Anadolija

Šefica iskopina u arheološkom parku u selu Barcin i profesorica na Koc sveučilištu Rana Ozbal je za AA izjavila da se u koordinaciji sa Arheološkim institutom Holandije na iskopinama intenzivno radi od 2007. godine, a za što je izdata i suglasnost turskog Ministarstva kulture i turizma.

Ističući kako je riječ o iskopinama na mjestu na kojem je naselje obitavalo prije 8.600, Ozdal je izjavila da je do sada pronađen veliki broj ostataka keramičkog posuđa i spojenih nastambi, što je dalo nove dimenzije o saznanjima o prošlosti regije Mramornoga mora.

Ozdal je kazala da su na izlazu jedne kuće pronađeni otisci stopala odrasle osobe i da trenutno isrtažuju detalje o tome.

30988303

“Podnožje kuće je zaliveno dobrim ‘malterom’ sa slamom. Na podu smo otkrili otiske stopala. Otisci su vjerovatno utisnuti dok je malter bio još svjež. Riječ je o podu sa dva sloja nasipa maltera, a otisci su pronađeni na onom donjem. Gorni sloj je vremenom izgorio. Prema analizama, riječ je o otiscima iz 6.450.godine p.n.e.”, izjavila je profesorica Ozdal.
Podsjetivši da su na području Mramornog mora i ranije nalaženi otisci stopala ljudi iz neolitika, Ozdal tvrdi da je riječ o najstarijoj turskoj regiji iz tog perioda.

Arheolog i ekspert za konzervacije Evren Kivancer izjavio je da su otisci pronađeni na tvrdom materijalu koji se “spalio” tijekom požara i da je to tajna njihovog opstanka tijekom tisuća godina.

“Ovo otkriće će nam pružiti nove dimenzije istraživanja. Moguće je čak i odrediti spol osobe kojoj pripadaju otisci, kao i druge detalje iz daleke prošlosti.”

Izvor: Anadolu Agency
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing