U Vanuatuu izvanredno stanje, počela stizati humanitarna pomoć

U Vanuatuu izvanredno stanje, počela stizati humanitarna pomoć

Vrlo snažan uragan koji je pogodio otočnu državu Vanuatu oštetio je ili uništio do 90 posto kuća u glavnom gradu Port Vili, objavila je nevladina humanitarna organizacija Oxfam.

To će, čini se, biti jedna od najgorih katastrofa ikada viđena na Tihom oceanu, a opseg humanitarnih potreba bit će golem, kazao je direktor Oxfama za Vanuatu Colin Collet van Rooyen.

Republika Vanuatu proglasila je izvanredno stanje nakon prolaza uragana Pam tom otočnom državom na južnom Pacifiku gdje su cijela sela sravnjena sa zemljom u jednoj od najgorih meteoroloških katastrofa koje su ikada pogodile to područje. Nacionalni ured za katastrofe potvrdio je da je šest stanovnika smrtno stradalo dok je prema nepotvrđenim podacima poginulo 44 osoba samo u jednoj od šest pokrajina Vanuatua, jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu. No zbog gotovo općeg prekida komunikacija na otočju, velikim dijelom odsječenim od svijeta, nemoguće je točno procijeniti ljudske žrtve katastrofe.

Prva humanitarna pomoć počela je stizati kada je iz Novog Zelanda na otočje sletio prvi Hercules s osam tona pomoći i timovima. Zračna luka Port Vile djelomično je otvorena. Australija je poslala dva vojna zrakoplova uključujući jedan sa zdravstvenim radnicima i timovima za spašavanje te zalihama pomoći. Francuski vojni avion s opremom za spašavanje krenuo je u pomoć iz Numee u Novoj Kaledoniji u smjeru Vanuatua.

V. Britanija obećala je dva milijuna funta, EU milijun eura, Novi Zeland 730.000 dolara, a Australija je najavila pomoć od pet milijuna australskih dolara i ekipe za spašavanje.

Prema meteorološkim službama Fidžija, uragan trenutačno gubi na intenzitetu i trebao bi dospjeti u ponedjeljak do Novog Zelanda.

Uragan Pam snažno je pogodio i otočnu državu Tuvalu koji čini devet koraljnih otoka i gdje živi manje od 11.000 osoba. Vlasti će poslati brodove na otočje kako bi pokušali procijeniti štetu, rekao je premijer te male države Enele Sopoaga.
vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar