U Zagrebu otvorena izložba povodom 115 godina od osnivanja HKD-a Napredak

U Zagrebu otvorena izložba povodom 115 godina od osnivanja HKD-a Napredak

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatsko kulturno društvo Napredak priredili su u predvorju Knjižnice, a jučer i otvorili, izložbu Napretkovih izdanja od 1990. do 2015., kojom se obilježava 115 godina od osnivanja Napretka.
„Izložba je plod ugovora o suradnji kojeg su prošle godine potpisale ove dvije institucije“, kazala je prilikom otvaranja izložbe glavna ravnateljica NSK-a dr. Tatijana Petrić.

„Suradnja naših dviju ustanova ima bogatu povijest te je nezahvalno navoditi kronologiju našeg prijateljstva, ali je uvijek lijepo istaknuti da je upravo na ovom mjestu 2002. godine obilježena i stota obljetnica Napretkova postojanja“, kazala je Petrić dodajući kako je značaj Napretka za hrvatski narod i zajednicu općenito iznimno važan zbog čuvanja identiteta, promicanje hrvatske kulture i jezika, a poglavito stipendiranju mladih.

Predsjednik HKD-a Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić osvrnuo se na proteklih 27 godina otkako je Napredak obnovio svoj rad.
„Napredak je uradio puno i više nego što može i što treba, jer se naš rad temelji na volonterskom radu. Ova izložba pokazuje samo dio onoga što Napredak radi. Naravno, sve se može uraditi i bolje i više, ali nesumnjivo bi identitet hrvatskog naroda bio siromašniji da nije Napretka i našega rada“, naglasio je Topić.
Autor izložbe dr. Ivan Kosić rekao je da je ova izložba, kao i prigodni katalog koji je tiskan, nastala od fundusa Napretkovih izdanja koja se nalaze u NSK-u.

U glazbenom dijelu programa nastupio je trio „Il Gdae“ kojeg čine dvije bivše Napretkove stipendistice Lara Silvestri Valdevit i Iva Kralj te mladi čelist Noel Silvestri Valdevit.
Izložba, čiju je organizaciju financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, bit će otvorena do 29. rujna.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar