U zimskom razdoblju janji se najviše ovaca, kada priskočiti u pomoć

U zimskom razdoblju janji se najviše ovaca, kada priskočiti u pomoć

U optimalnim uvjetima držanja, ovce se mogu janjiti tijekom cijele godine, ali tradicionalno su to najčešće dva razdoblja, zimsko i proljetno, dok se jesensko rijetko praktcira. U zimskom periodu janji se najviše ovaca. On počinje tijekom siječnja, a završava u ožujku i najvažniji je dio ovčarske proizvodnje.

Iako ovce s lakoćom mlade donose na svijet, gubitaka ipak ima, i oni mogu biti do 20 posto. Najčešći razlog je što se oko 80% ovaca janji noću. Iskusni proizvođači znaju, ali one mlađe valja podsjetiti, da je u ovom razdoblju neophodno ovcu pripremiti, osigurati joj odgovarajuće uvjete okoline, pomoći joj pri samom janjenju, te pravilno postupati s janjetom i ovcom nakon janjenja.

Kakav prostor ovčarnika osigurati za janjenje u siječnju?

“Prostor za janjenje mora biti prozračan, bez propuha, s dovoljno svjetla, stelja u njemu mora biti čista i suha, temperatura bi trebala biti oko 10°C, prostor podijeljen na boksove, podna površina boksa po ovci iznosi 2 kvadratna metra. Osvijetljenost, prozori-površina, mora biti minimalno 10% površine poda”, podsjećaju iz Savjetodavne FBiH, napomenuvši da ovčarnik i prostor namijenjen janjenju mora biti očišćen, dezinficiran, a zidovi i plafon okrečeni.

Kada priskočiti u pomoć?

Ovci treba ošišati vunu na repu i prednjem dijelu zadnjih nogu i po trbuhu ispred vimena kako bi janje nesmetano moglo naći vime zbog sisanja mlijeka. Najbolje je pustiti je da se sama ojanji, no, vaše prisustvo je važno u slučaju da nastanu problemi, tada ovci treba polako prići, uhvatiti je i poleći. Nakon toga provjeriti položaj ploda.

“Kada je položaj pravilan, tj. ako zajedno izlaze prednje noge, a na njima glava, pristupa se janjenju ovce. Prvo se povuče jedna, a zatim druga noga. Obje su noge tada u ispruženom položaju. Jedna osoba polako vuče noge prema dolje, tj. prema vimenu ovce, a druga izvlači glavu ploda”, pojašnjavaju savjetodavci.

Evo osam najčešćih uzroka ugibanja janjadi i jaradi – kako ih prevenirati?

U 5% slučajeva plod izlazi zadnjim krajem, ima zadnji položaj. Tada je potrebno izvući jednu po jednu nogu kao i u prednjem položaju te polagano povući plod za obje noge prema vimenu ovce. Ako plod ima drukčiji položaj od prethodna dva, on je nepravilan, što uzrokuje teško janjenje. Tada treba pozvati veterinara.

Janje mora popiti kolostrum

Nakon što se ojanji, janjetu se očisti nos i usta od sluzi. Ako je janjenje bilo teško i dugotrajno, janje moramo odmah podići za zadnje noge da mu plodna voda, koja mu je ušla u usta tijekom poroda, ne bi ušla u pluća. Zatim ga je potrebno prenijeti na suhu stelju. Vime treba oprati toplom vodom te obrisati suhom, čistom krpom.

Prve mlazove mlijeka (kolostruma) treba izmusti u posebnu posudu i adekvatno zbrinuti. Zdrava, vitalna janjad dići će se za 10 do 15 minuta i tražiti ovcu, početi sisati. Slabijoj janjadi potrebno je pomoći pri sisanju. Ako janje ne može stajati, kolostrum se izdoji i daje mu se da popije.

Mora se paziti da temperatura mlijeka bude od 37 do 38 °C. Janje mora popiti kolostrum u roku 6 do 8 sati, najkasnije 24 sata nakon dolaska na svijet.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar