Učenici ne žele nacionalnu podjelu škole

Učenici ne žele nacionalnu podjelu škole

Jajce 22-6. 2016. – “Ne želimo podjelu škole jer bi to vodilo širenju nacionalizma“ zaključak je Vijeća učenika Srednjih škola u Jajcu, a nakon odluke Vlade Srednjobosanskog kantona o osnivanju nove srednje škole u kojoj bi se nastava izvodila po bosanskom nastavnom planu i programu, piše Poskok.

Kako bi se njihov stav uvažio spremni su i na organiziranje mirnih protesta. Postojeće obrazovne ustanove u Jajcu ne osiguravaju ravnopravnu primjenu jezika u nastavnom procesu, te je na prijedlog lokalne zajednice, roditelja i politike pokrenuta inicijativa za uvođenje nacionalne grupe predmeta. Naime, u dvije srednje škole nastava se izvodi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, a za djecu Bošnjake osigurana je grupa predmeta na bosanskom jeziku : bosanski jezik i vjeronauk. Ono što je smetalo politikama je to što bi bošnjačka djeca na kraju godine dobivala svjedočanstva na kojim je hrvatski grb.

Zbog toga odlukom kantonalne Vlade Jajce bi umjesto nacionalne grupe predmeta moglo dobiti novu školu. Međutim ta ideja, kompletne podjele škole nije naišla na dobar prijem kod učenika. A u Jajcu se govori da je cilj te ideje osigurati tek nova radna mjesta SDA kadrovima.Osnivanje nove škole za Vijeće učenika Srednjih škola iz Jajca je samo širenje nacionalizma, jer kako kažu, nova škola ih neće odvesti do boljeg obrazovanja niti izgraditi bolje međuljudske odnose.Za podjele ih kažu nitko nije ni pitao, a da bi ih spriječili, dok čekaju odluku Skupštine Srednjobosanskog kantona spremni su i na mirne prosvjede. Jer kažu, bolje bi bilo da se ulaže u poboljšanje uvjeta u postojećim školama, nego u zapošljavanje zaslužnih.

M.L.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar