• Učenici OŠ “fra Jeronim Vladić” Ripci božićnu priredbu izveli u Rumbocima, zašto nisu na Šćitu kao i ranijih godina
  • Učenici OŠ “fra Jeronim Vladić” Ripci božićnu priredbu izveli u Rumbocima, zašto nisu na Šćitu kao i ranijih godina

Učenici OŠ “fra Jeronim Vladić” Ripci božićnu priredbu izveli u Rumbocima, zašto nisu na Šćitu kao i ranijih godina

Već je postalo poslovično da doći u Ramu, a ne posjetiti Šćit i Franjevački samostan isto kao da niste bili u Rami. Cijeli poluotok, a posebno okruženje Franjevačkog samostana je posebno mjesto. Osim galerije na otvorenom gdje su u dvorištu samostana izloženi vrijedni umjetnički radovi kao što su Ramski križ, Posljednja večera i Ramska majka, tu je Etnografski muzej i galerija.

To okruženje izazov je scenskim, filmskim i fotografskim umjetnicima koji bi svoje radove ovjekovječili upravo u tom ambijentu. Tu su napravljene izvrsne fotografije, snimani glazbeni spotovi, filmovi, izvođeni folklorni i drugi programi.

U sklopu Kuće mira izgrađena je i multimedijalna dvorana za različite prigode. Tu dvoranu su često koristili iz Osnovne škole “fra Jeronim Vladić” Ripci, jer nemaju unutar škole. Tako je i pred Božić Škola zatražila ustupanje dvorane za božićnu priredbu.

Škola je, međutim, naišla na odbionicu

Ilija Šarčević, profesor u ovoj školi je kazao da je u zbornici škole čuo istu priču te kako je tekao razgovor u vrijeme upita za dvoranu: “Hvaljen Isus fra Andrija. Navjeke! Ivo Iličić, ravnatelj Osnovne škole, planiramo, ovih dana Božićnu priredbu. Biste li nam mogli ustupiti Kino dvoranu u samostanu? Suradnja između Škole i samostana je loša, bolje reći nikakva, bio je fra Andrijin odgovor. Možete li nam to obrazložiti? Poklapanje slušalice i vi ste na čekanju… Na drugi poziv bi samo prekinuo.”

Nakon ovakve komunikacije božićna priredba je izvedena u multimedijalnoj župnoj dvorani u Rumbocima.

Poslali smo upit i fra Andriji Joziću vezano za ovo onemogućavanje korištenja dvorane upravo djeci, koja su vjeroučenici iz ove župe i djelatnicima  Škole koji su većinom iz župe Rama, Šćit i oni koji sudjeluju u vjerničkom životu župne zajednice. Odgovor do objave članka nismo dobili.

Zanimljivo je da se ovdje mogu snimati fotografije, filmovi i glazbeni spotovi s dosta zanimljivim asocijacijama, a dvoranu ne mogu koristiti učenici iz Škole koja je dio te župne zajednice.

Ramsko jezero mjesto snimanja glazbenih spotova

Na neke scenske prikaze u pojedinim spotovima netko bi iz samostana trebao javno reagirati, ukoliko sami nisu dozvolili snimanje u svome dvorištu. Reagirati na izvoru svoga religijskog i nacionalnog identiteta na scene koje su upitnog sadržaja, uz moguću povredu vjerskog i nacionalnog osjećaja. Naravno, ukoliko nisu dozvolili.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar