Učinci nove vlasti: U HNK 1,4 posto manje zaposlenih nego prošle godine

Učinci nove vlasti: U HNK 1,4 posto manje zaposlenih nego prošle godine

Stopa nezaposlenosti uslijed ekonomske i političke krize posljednjih godinu dana raste u cijeloj BiH pa tako i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Statistički podaci mjesec za mjesecom ukazuju na povećan broj osoba koje traže posao, a u isto vrijeme se gomila i broj onih koji su već duže vremensko razdoblje na Zavodu za zapošljavanje.

U Mostaru najviše nezaposlenih
Mostar i dalje prednjači po najvećem broju nezaposlenih osoba ispred svih općina Hercegovačko-neretvanske županije. U evidenciji Zavoda za zapošljavanje HNŽ koncem lipnja 2015. evidentirano je 33.535 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s prosječnom nezaposlenošću u lipnju 2014. godine više za 1,4 posto, a u odnosu na prošli mjesec manje za 0,2 posto. Gledano po općinama najveći broj registriranih nezaposlenih osoba nalazi se u općini Mostar i to 16.811 ili 50,1 posto. Odmah iza Mostara nalazi se općina Konjic s 4281 nezaposlenih osoba, a potom Čapljina 3339, Jablanica 2369, Čitluk 2337, Stolac 2064, Prozor – Rama 1968, Neum 331 i općina Ravno s 35 nezaposlenih osoba na evidenciji. U kvalifikacijskoj strukturi nezaposlenih osoba najveći broj čine osobe u trećem stupnju stručnog obrazovanja.

Nezaposlenost žena
Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje koncem lipnja 2015. godine bilo je 17.290 žena, što čini 51,6 posto. U ukupnom broju na posao čeka do 1 godine dana 7029 osoba ili 21,0 posto, a preko 9 godina čeka njih 7448. Na evidenciji nezaposlenih, osobe do 30 godina starosti čine 30,4 posto, a svaka četvrta osoba na evidenciji je stara preko 50 godina. Nezaposlenih osoba koje traže prvo zaposlenje je bilo 13.365, što od ukupnog broja predstavlja 39,9 posto. Najviše nezaposlenih osoba vlada u zanimanju radnik za jednostavne poslove 6881, potom daktilograf, kuhinjski pomoćnik i radnik u tekstilnoj proizvodnji. Najviše osoba se zaposlilo u ugostiteljstvu, trgovini, prerađivačkoj industriji, posredovanju nekretninama, građevinarstvu, prijevozu, skladištenju i vezama, ostalim javnim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima, zdravstvu i socijalnoj skrbi i javnoj upravi. Najbrojnija zanimanja u kojima su se osobe zaposlile su: ekonomski tehničar, radnik za jednostavne poslove, maturant gimnazije, prodavač , kuhar, automehaničar, konobar 25, medicinska sestra – tehničar i  tehničar cestovnog prometa.
Uz prethodnu suglasnost Federalnog zavoda za zapošljavanje tijekom izvještajnog mjeseca je izdano 10 radnih dozvola strancima.

naprijed.info
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar