UDBA JE NAŠA SUDBA: Tajni tuzlanski sastanak hrvatskog UDBA-ša Ivana Bandića i zlatnog ljiljana A BiH Mije Krešića

UDBA JE NAŠA SUDBA: Tajni tuzlanski sastanak hrvatskog UDBA-ša Ivana Bandića i zlatnog ljiljana A BiH Mije Krešića

Nakon što je tekst hrvatskog ‘Nacionala’ o navodnom praćenju hrvatskih biznismena od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), podigao prašinu o obje države, sinoć su se u Tuzli tajno sastali hrvatski konzul Ivan Bandić i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, izvješćuje portal Istinito.

Mijo Krešić je blizak rod (sin od strica) Gordane Tadić, s kojim svoje djevojačko prezime dijeli i Ružica Jukić, sigurno se može pohvaliti dobrim kontaktima i uticajem u pravosuđu, mnogo većim nego u sigurnosno-obavještajnim krugovima.
Krešić i hrvatski konzul u Tuzli susreli su se u restoranu ‘Zlatnik’.

Drugi sigurnosnjak BiH Mijo Krešić zatražio je odgovornost rukovodstva OSA-e, ukoliko je ista djelovala nezakonito, te zatražio istragu o tome je li bilo prisluškivanja hrvatskih dužnosnika u BiH i Hrvatskoj.

Podsjetimo, hrvatski Nacional tvrdi da je OSA obavještajno pokrivala hrvatske biznismene uključene u poslove oko Aluminija, Elektroprivrede Herceg Bosne, Šuma Herceg Bosne, HT Mostara, Agrokora itd.

Iz OSA-e se nisu oglašavali na ovu temu, dok je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao da ne zna je li bilo praćenja i prisluškivanja o kojem piše Nacional, ali da svaka država ima pravo štititi svoje ekonomske interese i da OSA ima legitimno pravo štititi te interese i prikupljati informacije.

O čemu su razgovarali Krešić i Ivan Bandić, koji je inače bratić zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, može se samo pretpostavljati. No, ne treba zaboraviti, da je Ivan Bandić davno upoznao obavještajni svijet, radeći u jugoslovenskoj Državnoj bezbjednosti – UDBA-i.

Istinito, nadalje, ocjenjuje da je još zanimljivije da su se dvojica ljudi koji bi trebali imati visoku sigurnosnu kulturu susreli u restoranu koji je u vlasništvu kontroverznog Sedineta Karića koji je u aferi ‘Pandora’ optužen zajedno s Kemalom Čauševićem i Anesom Sadikovićem. Nakon što je sa Tužiteljstvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice, Karić je osuđen na godinu dana zatvora.

Prema informacijama do kojih je došao portal ‘Istinito’, afera iz ‘Nacionala’ je u potpunosti iskonstruirana s ciljem odmazde protiv vrha OSA-e koji je odbio ‘zažmiriti’ na neke afere u koje su umiješani visoki dužnosnici.
Hrvatski nacionalni interes, kako tvrde izvori ovog portala, sveo se na zaštitu nezakonitosti i bijeg od odgovornosti.

Sve postaje još zanimljivije ako se prisjetimo da je portal ‘Žurnal’ objavio da je prvi hrvatski sigurnosnjak u BiH Mijo Krešić umiješan i u aferu ‘Falsfikat’ u kojoj je SIPA bila optužena da je prisluškivala razgovore v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić i članice VSTV Ružice Jukić.

Epilog afere je da je novinaru Josipu Šimiću određen pritvor, dok su njegovi pomagači Boris Kordić i Josip Kvesić pobjegli iz zemlje.

Mijo Krešić je blizak rod (sin od strica) Gordane Tadić, s kojim svoje djevojačko prezime dijeli i Ružica Jukić, sigurno se može pohvaliti dobrim kontaktima i uticajem u pravosuđu, puno većim nego u sigurnosnim krugovima, piše Istinito.

Inače, Mijo Krešić je dobitinik odličja Armije ‘Zlatni ljiljan’, a prema službenom životopisu na stranicama Vijeća ministara BiH, do 1997. godine bio je pripadnik Oružanih snaga BiH za koje vrijeme je rukovodio i zapovijedao postrojbama u okviru 2. korpusa.

Niti dana nije bio pripadnik HVO-a

Više nego upitan životopis je i Ivana Bandića koji je bio operativni djelatnik SDB-a Mostar, zadužen za hrvatsku emigraciju te obrađivao ‘ekstremne hrvatske emigrante’ u SAD-u optužujući ih da su ‘nosioci neprijateljske djelatnosti’. 

Tako je u skladu sa svojim tadašnjim dužnostima, na razne načine ‘pritiskao’ iseljenike pokuššavajući ih ‘pasivizirati i distancirati od antijugoslavenske djelatnosti’, svojedobno su pisali brojni mediji o ovom ‘bezbednjaku’.
Upravo Ivan Bandić bio je angažiran za praćenje Ludviga Pavlovića, hrvatskog viteza navodno ubijenog u Studenim Vrilima, nakon što je isti pušten iz dugogodišnjeg zatvora bivšeg jugoslovenskog režima.

(Izvor: Istinito/SB/Republikainfo.com)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing