Udruga "Glas" proizvela prve tegle džema od šipka

Udruga žena „Glas“  ovih dana je započela realizaciju jednog zanimljivog i korisnog projekta.

Riječ je o projektu „Proizvodnja i eko certifikacija domaćeg džema od šipka“ , koji financira Američka ambasada iz Sarajeva.

Kako doznajemo od Marije Beljo, direktorice Udruge, prve tegle džema već su proizvedene po tradicionalnoj recepturi s jednim novitetom. Naime, umjesto bijelog šećera korišten je smeđi nerafinirani šećer od šećerne trske, što daje dodatnu vrijednost proizvodu koji je namijenjen  svima koji brinu o svom zdravlju i žele konzumirati ekološku hranu.

– Članice Udruge su proteklih dana brale šipak, čiji je urod ove godine jako dobar, a pravljenje džema je olakšala specijalna presa koju smo nabavili i koja je zamijenila ručno cijeđenje, te je omogućena proizvodnja veće količine džema- dodaje Marija.

Po njenim riječima Udruga je u prvoj fazi Projekta proizvela 500 kg džema, u sljedećoj fazi Projekta planirana je nabavka još jednog stroja- duplikatora za kuhanje i proizvodnju oko 3000 tegli džema, dok će se projekt završiti eko certifikacijom ovog proizvoda.

U Udruzi ističu kako je ovaj projekt pozitivan primjer kako na najbolji način iskoristiti ljudski i prirodni potencijal s kojim raspolažemo, te su izrazili nadu da će i naša općina adekvatno poticati slične aktivnosti i projekte.

Džem se može kupiti po promotivnoj cijeni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar