Uhićen Fikret Abdić i još pet osoba

Uhićen Fikret Abdić i još pet osoba

Na području Velike Kladuše danas je provedena opširna akcija Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije (USŽ), kodnog naziva ‘Mreža’. U akciji koja se provodi u suradnji sa Federalnom upravom policije (FUP), uhićeno je šest osoba, među kojima je i prvoosumnjičeni, načelnik općine Velika Kladuša, Fikret Abdić. Pretresi su izvršeni na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Općine.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Županijskog tužiteljstva koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih kaznenih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i povrede ravnopravnosti u obavljanju gospodarske djelatnosti, objavljeno je na službenoj stranici Tužiteljstva, javlja FTV.

Tužiteljstvo USŽ-a vodi istragu o kaznenim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Kako se navodi, u tim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica, a osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom izravnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršitelja usluga.

Iz Tužiteljstva navode kako su ovako provedene javne nabavke potom plaćane iz porračuna Općine Velika Kladuša.

Također se sumnja da je načelnik općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USŽ-u i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USŽ-u uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

– U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju proračuna Općine Velika Kladuša za 2017, 2018, 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove proračune grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena – navode iz Tužitljstva USK-a.

Osobe lišene slobode će u tijekom sutrašnjeg dana biti predane postupajućem tužitleju, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama.

(Izvor: FTV)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing