Uhićenja zbog nelegalnog prometovanja duhanskim proizvodima

Uhićenja zbog nelegalnog prometovanja duhanskim proizvodima

U okviru akcija “List 2” i “Box”, provedenih s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa duhana u Bosni i Hercegovini, dosad je privedeno ukupno 36 osoba – potvrdio je danas novinarima u Banjoj Luci načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Oduzeto je 10 tona duhana u listu i rezanog duhana, te sedam mašina koje su služile za rezanje duhana.

-S obzirom na to da su aktivnosti na terenu još u toku, ovo nisu konačni rezultati kad je u pitanju oduzeta roba i predmeti – napomenuo je Kovačević.

Zajedničke akcije kodnih naziva “List 2“ i “Box” provode službenici UIO BiH.

Aktivnosti na terenu još se provode na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine, uključujući Orašje, Šamac, Bosanski Brod, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje.

-Privedene osobe sumnjiče se da su kao odgovorni predstavnici u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavali velikom broju kupaca-preprodavača duhana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duhanu BiH i Zakona o akcizma BiH, dalje nezakonito prometuju duhan u listu i rezani duhan u Bosni i Hercegovini. Na takav organizovan način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duhana “nacrno” čime se izbjegavalo plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duhana, kao i pripadajući PDV – kazao je Kovačević.

Sumnja se da je u razdoblju od veljače do kolovoza 2016. godine ova organizirana  grupa nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duhana, čime je po osnovu akciza i PDV-a budžet oštećen za oko 10 miliona KM.

Konačan iznos za koji se sumnja da je oštećen državni budžet bit će poznata po okončanju svih kontrola na terenu i pripreme izvještaja za Tužilaštvo BiH.

Tokom prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji se nezakonito prodavao u BiH.

(FENA) L.A.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar