Uhićenja zbog prodaje na Facebooku i OLX-u bez računa

Uhićenja zbog prodaje na Facebooku i OLX-u bez računa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (18.10.2022. godine) realizirali operativnu akciju “Web“, na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog i Lukavca, kada su izvršili pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na osam lokacija, priopćeno je večeras iz SIPA-e.

Uhićene su tri osobe koje su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Osumnjičenim pravnim i fizičkim osobama se stavlja na teret da su posljednjih nekoliko godina, s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, plasirali na tržište Bosne i Hercegovine veliku količinu uvozne robe, koju su prodavali na način da su formirali grupu povjerljivih osoba koje su prema uputstvima osumnjičenih, preko interneta koristila Facebook, OLX prodajne portale i web shopove i na taj način vršili prodaju uvezene robe.

Roba za prodaju se nalazila u skladištima osumnjičenih pravnih osoba i većina osoba koja su objavljivala internet prodaju nisu imala nikakvog fizičkog kontakta sa prodanom robom niti su imale registrirane djelatnosti.

Uskladištena roba koja je prodavana drugim pravnim osobama je plaćana preko žiro-računa  i kao takva je prikazivana u knjigovodstvu i za istu su izdavane porezne fakture i fiskalni računi uz fakture, dok za robu koja je prodavana preko interneta i za gotov novac, kupcima nisu izdavani fiskalni računi.

Osumnjičeni su tako uspostavili sustav dvojnog knjigovodstva, na način da su pravne osobe evidentirale sve transakcije po knjigovodstvenim vrijednostima, dok za svoje potrebe uspostavili druge evidencija u koje se evidentirali stvarne prodaje. Na taj način su ostvarene drastične razlike u knjigovodstvenim i stvarnim prodajnim cijenama, kao i iskazanim i stvarnim prihodima.

Prilikom pretresa otkriveno i je i privremeno oduzeto oko 24.800 konvertibilnih maraka, 79.925 eura, šest računala, jedan laptop, veća količina poslovne dokumentacije i podataka ekstraktiranih u digitalnom obliku, priopćeno je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing